Transpacifički sporazum u martu bez SAD-a

Vlada japanskog premijera Shinza Abea predano je radila da spasi trgovinski sporazum (EPA)

Grupa od 11 zemalja pacifičkog prstena koje žele da sklope azijsko-pacifički trgovinski sporazum, nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz ranijeg Transpacifičkog trgovinskog partnerstva, potpisaće novi ugovor u martu u Čileu, objavio je japanski ministar privrede Tošimicu Motegi.

Prema njegovim rečima, novi Sveobuhvatni i napredni sporazum za transpacifičko partnerstvo, ili TPP-11, biće “motor koji će premostiti protekcionizam” koji se javlja u delovima sveta.

Dodao je da će Japan pokušati da objasni važnost sporazuma Vašingtonu, u nadi da će američku stranu privoleti da se pridruži.

Kanadski premijer Džastin Trudo, koji se nalazi na Svetskom poslovnom forumu u Davosu, ocenio je da će CPTTP postignut u Tokiju “podstaći rast, napredak i stvoriti dugoročno dobro plaćene poslove za srednju klasu”.

‘Pobjeda japanskog premijera’

Ministri trgovine i ostali zvaničnici sastali su se u Tokiju kako bi izgladili neka neslaganja, uključujući i insistiranje Kanade da zaštiti svoju kulturnu industriju, poput filmske, televizijske i muzičke.

Ovaj sporazum predstavlja pobedu za japanskog premijera Šinza Abea, čija je Vlada predano radila da spasi trgovinski sporazum.

Američki predsednik Donald Tramp je na samom početku svog predsedničkog mandata odlučio da SAD izađe iz TPP-a.

U novoj verziji sporazuma TPP-11 učestvuju Australija, Brunej, Čile, Japan, Kanada, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Izvor: Agencije