Transocean: Nagodba od 1,4 milijarde dolara

Vlasnik naftne platforme u Meksičkom zaljevu na kojoj se 2010. desila smrtonosna eksplozija, platit će odštetu u SAD-u.

Deepwater Horizon, Meksički zaljev, Transocean, BP, Eksplozija, Nesreća
U eksploziji u Meksičkom zaljevu poginulo je 11 ljudi [Reuters]

Kompanija Transocean Ltd, koja upravlja naftnim bušotinama, pristala je na nagodbu vrijednu 1,4 milijarde dolara, kako bi se riješila tužbe američke administracije za veliko izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Dogovor je u četvrtak objavilo Američko ministarstvo pravosuđa, a obuhvata isplatu milijarde dolara odštete po građanskim tužbama i 400 miliona po krivičnim.

Transocean, koji ima sjedište u Švicarskoj, bio je vlasnik naftne platforme Deepwater Horizon, s koje se crpila nafta za kompaniju BP, kada je curenje metana 20. aprila 2010. izazvalo eksploziju.

Smrtonosna eksplozija

U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a dovela je i do jedne od najvećih ekoloških katastrofa u historiji SAD-a.

"Rješenje krivičnih optužbi i građanskih tužbi protiv Transoceana približava nas važan korak bliže izvršenju pravde za ljudsko i privredno razaranje i uništenje okoliša izazvao nesrećom na Deepwater Horizonu", rekao je u izjavi američki državni odvjetnik Eric Holder.

BP je u novembru po sporazumu s Vladom SAD-a pristao platiti 4,5 milijardi dolara, uključujući i do sada najveću odštetu za krivično djelo od 1,256 milijardi dolara.

BP je također prihvatio izjasniti se krivim za ometanje Kongresa, što je krivično djelo.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.