Transferi: Englezi dali 500, a Italijani 50 miliona eura za pojačanja

Arsenal je za prelazak Pierre-Emericka Aubameyanga iz Borussije Dortmund izdvojio 63 miliona eura (AP)

Engleski nogometni premijerligaši potrošili su rekordnih 492,5 miliona eura u januarskom prijelaznom roku, što je gotovo dvostruko više od dosadašnjeg rekorda iz 2011 (234 miliona), te deset puta više nego što su potrošili klubovi u italijanskoj Serie A, saopćila je revizorska kuća Deloitte.

Kako se navodi, engleski klubovi samo su posljednjeg dana prijelaznog roka izdvojili rekordni 171 milion eura, od čega najviše londonski Arsenal za transfer Pierre-Emericka Aubameyanga iz Borussije Dortmund (63 miliona).

Ovog januara rekordne transfere ostvarili su Liverpool, koji je platio 85 miliona eura Southamptonu za dolazak Virgila Van Dijka, odnosno Manchester City (65 miliona za Aymerica Laportea iz Athletic Bilbaa).

Za razliku od engleskih, italijanski klubovi prošli su bez zvučnijih transfera i potrošili samo 50 miliona eura na dovođenje igrača.

Coutinho i Barcelona

Kupovna moć italijanskih klubova već je duže vrijeme na niskim granama. Davno su bila vremena kad je Inter rušio rekorde dovodeći Ronalda ili Milan Ševčenka, Ibrahimovića i niz drugih zvijezda.

Nakon što je završio januarski prijelazni rok, italijanska Gazzetta dello Sport objavila je da su tamošnji klubovi ove zime potrošili samo 50 miliona eura.

Inter je tek na posudbu doveo Lisandra Lopeza i Rafinhu, a Napolijev pokušaj dovođenja Mattea Politana propao je u srijedu navečer. To je ujedno trebao biti jedini veliki transfer.

Troškovi klubova iz Španije iznose 271 milion eura, velikim dijelom zbog 160 miliona eura vrijednog prelaska Coutinha iz Liverpoola u Barcelonu.

Izvor: Agencije