Tramp: Putin vjerovatno umiješan u ubistva; Kina je veći problem

Donald Trump, SAD
Trumpov istup izazvao je reakcije demokrata, ali i neslaganje jednog od vodećih njegovih republikanskih suradnika (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je izjavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin “vjerojatno” umiješan u ubojstva i trovanja protivnika i da “to naravno ne bi trebao raditi”.

U dijelu intervjua američkoj televiziji CBS, koji je bio posvećen njegovom odnosu s Putinom, Trump je, na konstataciju novinarke da “ljudi ne razumiju zašto nikada nema nijednu tešku riječ Putina”, prvo upitao: “OK, jeste li spremni?”, na šta je ona uzvratila s: “Ne razumijem.”

“Jesam bio [oštar prema Putinu] – Vi ne znate o čemu sam ja pričao s Putinom na sastanku prije konferencije za medije”, kazao je Trump, kako prenosi Tanjug.

Na tvrdnju novinarke da to ipak ne čini javno, američki predsjednik je odgovorio: “Molim?”

“Nisam? Ja sam taj koji je dao Ukrajini ofenzivno oružje i ubojice tenkova. To nije uradio [prethodni američki predsjednik Barack] Obama. Znate što je on slao? Slao je jastuke i pokrivače. Ja sam taj – a on je taj koji je dao dio Ukrajine u kojem Rusija sada ima tu…” naveo je Trump.

‘To nije naša zemlja’

On je ponovio da je “vrlo oštar prema njemu [Putinu] osobno” te da su imali sastanak u četiri oka, koji je bio “vrlo težak i vrlo dobar”.

Na pitanje novinarke slaže li se s tim da je “Putin umiješan u ubojstva i trovanja”, Trump je odgovorio: “Vjerojatno jest, da.”

“Vjerojatno. U stvari, ja nisam…”, krenuo je Trump s odgovorom, kada ga je novinarka prekinula novim pitanjem da objasni to “vjerojatno”.

Trump je rekao da se “ipak ne obazire mnogo na njih [Ruse]”.

“To nije naša zemlja”, kazao je predsjednik SAD-a.

Na pitanje novinarke “zašto ne bi?” i konstataciju da “oni [Rusi] to ne bi trebali raditi” i da je “to strašna stvar”, Trump je rekao: “Naravno da ne bi.”

Također je izjavio da “iskreno misli da je Kina veći problem od Rusije” kada je u pitanju miješanje u američke izbore.

‘I Kina se miješala’

Upitan veruje li da su se “Rusi miješali u kampanju pred izbore 2016. godine”, Trump je odgovorio: “Oni, oni su se miješali.”

“Ali, mislim da se i Kina miješala. Kao i druge zemlje”, rekao američki predsjednik.

Na pitanje “zašto vjeruje da se i Kina miješala?”, Trump je uzvratio kontrapitanjem: “Hoćete znati nešto?”

“Zato što mislim da se i Kina miješala. I mislim, iskreno, da je Kina veći problem”, naveo je Trump.

Na opasku novinarke da je to što radi takvom izjavom “nevjerojatno” i da time “skreće priču s Rusije”, Trump je rekao da “on ništa ne čini”, da bi mu novinarka na to kazala: “Činite, činite…”

“Kažem – Rusija, ali također, kažem i – Kina”, poručio je predsjednik SAD-a.

Izvor: Agencije