Oglasi

Tramp: Putin vjerovatno umiješan u ubistva; Kina je veći problem

Američki predsjednik je naveo da je itekako bio oštar prema ruskom lideru, ali da se ipak ne obazire mnogo na Ruse.
Donald Trump, SADTrumpov istup izazvao je reakcije demokrata, ali i neslaganje jednog od vodećih njegovih republikanskih suradnikaEPA - Arhiva

Predsjednik SAD-a Donald Trump je izjavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin "vjerojatno" umiješan u ubojstva i trovanja protivnika i da "to naravno ne bi trebao raditi".

U dijelu intervjua američkoj televiziji CBS, koji je bio posvećen njegovom odnosu s Putinom, Trump je, na konstataciju novinarke da "ljudi ne razumiju zašto nikada nema nijednu tešku riječ Putina", prvo upitao: "OK, jeste li spremni?", na šta je ona uzvratila s: "Ne razumijem."

"Jesam bio [oštar prema Putinu] - Vi ne znate o čemu sam ja pričao s Putinom na sastanku prije konferencije za medije", kazao je Trump, kako prenosi Tanjug.

Na tvrdnju novinarke da to ipak ne čini javno, američki predsjednik je odgovorio: "Molim?"

"Nisam? Ja sam taj koji je dao Ukrajini ofenzivno oružje i ubojice tenkova. To nije uradio [prethodni američki predsjednik Barack] Obama. Znate što je on slao? Slao je jastuke i pokrivače. Ja sam taj - a on je taj koji je dao dio Ukrajine u kojem Rusija sada ima tu..." naveo je Trump.

'To nije naša zemlja'

On je ponovio da je "vrlo oštar prema njemu [Putinu] osobno" te da su imali sastanak u četiri oka, koji je bio "vrlo težak i vrlo dobar".

Na pitanje novinarke slaže li se s tim da je "Putin umiješan u ubojstva i trovanja", Trump je odgovorio: "Vjerojatno jest, da."

"Vjerojatno. U stvari, ja nisam...", krenuo je Trump s odgovorom, kada ga je novinarka prekinula novim pitanjem da objasni to "vjerojatno".

Trump je rekao da se "ipak ne obazire mnogo na njih [Ruse]".

"To nije naša zemlja", kazao je predsjednik SAD-a.

Na pitanje novinarke "zašto ne bi?" i konstataciju da "oni [Rusi] to ne bi trebali raditi" i da je "to strašna stvar", Trump je rekao: "Naravno da ne bi."

Također je izjavio da "iskreno misli da je Kina veći problem od Rusije" kada je u pitanju miješanje u američke izbore.

'I Kina se miješala'

Upitan veruje li da su se "Rusi miješali u kampanju pred izbore 2016. godine", Trump je odgovorio: "Oni, oni su se miješali."

"Ali, mislim da se i Kina miješala. Kao i druge zemlje", rekao američki predsjednik.

Na pitanje "zašto vjeruje da se i Kina miješala?", Trump je uzvratio kontrapitanjem: "Hoćete znati nešto?"

"Zato što mislim da se i Kina miješala. I mislim, iskreno, da je Kina veći problem", naveo je Trump.

Na opasku novinarke da je to što radi takvom izjavom "nevjerojatno" i da time "skreće priču s Rusije", Trump je rekao da "on ništa ne čini", da bi mu novinarka na to kazala: "Činite, činite..."

"Kažem - Rusija, ali također, kažem i - Kina", poručio je predsjednik SAD-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.