Trajne traume za djecu Gaze

Prema mišljenju stručnjaka, Gaza se suočava s krizom kad je riječ o mentalnom zdravlju njenih stanovnika. Devet godina opsade i višedecenijski sukob ostavili su velike posljedice, posebno na ženama i djeci.

Na prvi pogled se ne vidi, ali Hamdi ima velike probleme. S deset godina, preživio je tri sukoba. Njegov um opterećen je svim što je vidio i čuo tokom napada izraelske vojske.

Teško je utvrditi kakve je posljedice sve to ostavilo, jer je djeci često teško izraziti najdublje osjećaje, kaže psiholog Rania Soussi.

„Igrom i crtanjem možemo srušiti zidove koje su podigli oko sebe, utvrditi najteže probleme koje imaju i naći najbolji način da im pomognemo“, dodaje.

Psihički zamor i iscrpljenost

Procjenjuje se da više od 30 posto žena i djece u Gazi pati od psiholoških posljedica sukoba.

Mnoga djeca mokre u krevet, imaju noćne more, postižu loše rezultate u školi i imaju napade bijesa. Ali svi sanjaju o boljem životu.

Desetogodišnja Hadil kaže da želi biti stomatologinja.

„Plašim se da će me uhapsiti, ili ubiti, kad izađem iz kuće. Plašim se krvi. Stalno očekujem da će napasti našu kuću. Ne želim još jedan rat“, dodaje.

Ali, garancija nema. Zbog devet godina opsade, visoke stope nezaposlenosti i socijalnih problema, nada se pretvara u depresiju.

Mahmoud Daher iz Svjetske zdravstvene organizacije kaže da su ljudi u Gazi peopterećeni i na rubu kolapsa.

„Pojedine studije pokazuju da 94 ili 95 posto stanovništva Gaze pokazuje simptome psihičkog zamora ili iscrpljenosti“, dodaje.

„Mlade u Gazi ne pogađa samo trauma uzrokovana ratom. Tu su i nedostatak mogućnosti, radnih mjesta, nade. Strahuje se i da bi se neki zbog toga mogli priključiti ekstremističkim grupama“, izvještava reporter Al Jazeere Tony Birtley.

Visokoobrazovani i nezaposleni

A univerziteti su potencijalno plodno tlo za regrutovanje. Mnogi mladi Palestinci su visokoobrazovani, ali 65 posto njih ne može naći zaposlenje.

Ahmad Abu Salba, student mašinstva, kaže da opsada Gaze uništava snove mladim ljudima.

„Mladi u inostranstvu to mogu, ali ovdje u Gazi nije nam dozvoljeno ni da sanjamo“, dodaje.

Sport može imati ljekovito dejstvo. Mnoga djeca su se odlučila za borilačke vještine.

Emad Hamad, trener karatea, kaže da mnoga djeca žive s traumama, ali karate im pomaže da izbace traume i negativnu energiju i da im pomaže da se nose s problemima i na kratko ih zaborave.

Hamdi ih neće tako lako zaboraviti. Fizičke povrede vremenom se mogu zaliječiti, ali psihički ožiljci bi mogli ostati doživotno.

Izvor: Al Jazeera