Tragično rušenje aviona u San Franciscu

Od 307 putnika i članova posade, 181 osoba primljena je u bolnicu, a jedno lice se vodi kao nestalo (AP)

Prema posljednjim informacijama američkih medija, dvije osobe su poginule, dok je 49 teško povrijeđeno u udesu putničkog aviona Boeing 777 kompanije Asiana Airlines, koji se desio u subotu prilikom slijetanja na Međunarodni aerodrom San Francisco.

Od 307 putnika i članova posade, 181 osoba primljena je u bolnicu, a jedno lice se vodi kao nestalo, naveo je Doug Yakel, glasnogovornik aerodroma u San Franciscu. 

Jedan od putnika sa leta, Benjamin Levy, rekao je za KN TV da je kapetan letjelice počeo da spušta avion prebrzo i previse nisko.

Letovi preusmjereni na druge aerodrome

Bili smo na udaljenosti od oko pet do deset metara iznad vodene površine kada je pilot počeo spuštati avion veoma nisko. Kada je to shvatio, dodao je gas u pokušaju da ga ispravi, ali bilo je kasno. Udarili smo prilično jako o zemlju, onda se ponovo uzdigli i ponovo udarili u pistu“, ispričao je ovaj putnik.

Tim Nacionalnog odbora za sigurnost saobraćaja otputovao je u San Francisco radi istrage cijelog slučaja, pri čemu je Boeing obećao da će pružiti tehničku pomoć u istrazi.

Al Jazeerina reporterka Rosiland Jordan, koja izvještava iz Washingtona, kaže da su se istražitelji odmah uputili ka mjestu nesreće i da su svi letovi obustavljeni.

Veliki broj letova za San Francisko preusmjeren je na druge aerodrome.

O svemu je obaviješten i američki predsjednik Barack Obama koji je u Camp Davidu i detaljno mu javljaju nove informacije vezane za udes, saopćila je Bijela kuća.

Izvor: Al Jazeera i agencije