Oglasi

Tragedija stanovnika Idliba: Sudnji dan, pakao...

Mediji prenose bolna svjedočenja nekih od hiljada civila koji bježe iz Idliba, kao i svjedočenja aktivista.
Idlib, koji je bio utočište stotinama hiljada osoba koje su preživjele druge bitke, danas je postao poprište humanitarne katastrofeEPA-EFE

Britanska štampa bavi se pitanjem tragične situacije Sirijaca raseljenih iz Idliba, na sjeverozapadu te države, opisujući uvjete u kojima žive kao katastrofalne, u svjetlu daljnjeg napredovanja snaga sirijskog režima i zatvaranja granice s Turskom pred sirijskim izbjeglicama.

Kolumnistice Chloe Cornish i Asmaa al-Omar u tekstu "Posljednja sirijska bitka" objavljenom u Financial Timesu kažu da se raseljene osobe, zarobljene između zatvorenih granica i snaga koje napreduju na terenu, suočavaju s humanitarnom krizom.

U tekstu se navode bolna svjedočenja nekih od hiljada civila koji bježe iz Idliba, kao i svjedočenja aktivista i zvaničnika u lokalnim i međunarodnim organizacijama za humanitarnu pomoć.

Dodaje se da je Idlib, koji je bio utočište stotinama hiljada osoba koje su preživjele druge bitke, danas postao poprište humanitarne katastrofe i svjedok smrti sirijske revolucije.

Sudbina Idliba

List navodi da je jedina nada tih ljudi to da će bombardiranje i uništavanje prestati, dok Jomana Qaddour iz Sirijske organizacije za pomoć i razvoj kaže da je sudbina Idliba veoma važna za sve Sirijce koji su izašli na ulice tražeći slobodu i dostojanstvo.

Aref Tammawi, fotograf iz Idliba, koji je svjedočio mnogim masovnim raseljavanjima, kaže da se nešto poput ovog nije dogodilo ranije, dodajući da nema kamo otići i da situacija izgleda kao "Sudnji dan".

The Daily Telegraph sa svoje strane skrenuo je pažnju na raseljene osobe iz pokrajina Idlib i Halep navodeći da se oni smrzavaju i gladuju, da su nakon gotovo devet godina rata izgubili nadu u sigurnost i da samo priželjkuju brzu smrt.

Sara Elizabeth Williams u svom tekstu objavljenom u tom listu kaže da je niz ratom opustošenih područja od zapadnog Halepa do Idliba izložen raketiranju i napadima iz zraka jer snage sirijskog režima, potpomognute Hezbollahom i drugim milicijama te ruskom avijacijom, žele napredovati prema sjeveru.

List dodaje da je kontrola sirijskog režima nad čitavom pokrajinom Halep neizbježna te da su kampovi za raseljene osobe na granici s Turskom prenatrpani i da ne mogu primiti više ljudi, zbog čega porodice spavaju u automobilima ili na ulicama uprkos padu temperature ispod nule.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.