Tragedija stanovnika Idliba: Sudnji dan, pakao…

Idlib, koji je bio utočište stotinama hiljada osoba koje su preživjele druge bitke, danas je postao poprište humanitarne katastrofe (EPA)

Britanska štampa bavi se pitanjem tragične situacije Sirijaca raseljenih iz Idliba, na sjeverozapadu te države, opisujući uvjete u kojima žive kao katastrofalne, u svjetlu daljnjeg napredovanja snaga sirijskog režima i zatvaranja granice s Turskom pred sirijskim izbjeglicama.

Kolumnistice Chloe Cornish i Asmaa al-Omar u tekstu “Posljednja sirijska bitka” objavljenom u Financial Timesu kažu da se raseljene osobe, zarobljene između zatvorenih granica i snaga koje napreduju na terenu, suočavaju s humanitarnom krizom.

U tekstu se navode bolna svjedočenja nekih od hiljada civila koji bježe iz Idliba, kao i svjedočenja aktivista i zvaničnika u lokalnim i međunarodnim organizacijama za humanitarnu pomoć.

Dodaje se da je Idlib, koji je bio utočište stotinama hiljada osoba koje su preživjele druge bitke, danas postao poprište humanitarne katastrofe i svjedok smrti sirijske revolucije.

Sudbina Idliba

List navodi da je jedina nada tih ljudi to da će bombardiranje i uništavanje prestati, dok Jomana Qaddour iz Sirijske organizacije za pomoć i razvoj kaže da je sudbina Idliba veoma važna za sve Sirijce koji su izašli na ulice tražeći slobodu i dostojanstvo.

Aref Tammawi, fotograf iz Idliba, koji je svjedočio mnogim masovnim raseljavanjima, kaže da se nešto poput ovog nije dogodilo ranije, dodajući da nema kamo otići i da situacija izgleda kao “Sudnji dan”.

The Daily Telegraph sa svoje strane skrenuo je pažnju na raseljene osobe iz pokrajina Idlib i Halep navodeći da se oni smrzavaju i gladuju, da su nakon gotovo devet godina rata izgubili nadu u sigurnost i da samo priželjkuju brzu smrt.

Sara Elizabeth Williams u svom tekstu objavljenom u tom listu kaže da je niz ratom opustošenih područja od zapadnog Halepa do Idliba izložen raketiranju i napadima iz zraka jer snage sirijskog režima, potpomognute Hezbollahom i drugim milicijama te ruskom avijacijom, žele napredovati prema sjeveru.

List dodaje da je kontrola sirijskog režima nad čitavom pokrajinom Halep neizbježna te da su kampovi za raseljene osobe na granici s Turskom prenatrpani i da ne mogu primiti više ljudi, zbog čega porodice spavaju u automobilima ili na ulicama uprkos padu temperature ispod nule.

Izvor: Al Jazeera i agencije