Tragedija MH17, rezultat ruske kleptokratije

Putnički avion Malaysia Airlinesa oboren je na istoku Ukrajine, u blizini granice s Rusijom (EPA)

Piše: Leonid Ragozin

Sve je počelo kada su pobunjenici iz Donbasa, koje podržava Rusija i koji se bore protiv Vlade u Kijevu, slavili pad aviona za koji su mislili da je veliki teretni avion koji koristi ukrajinska vojska za prijevoz vojnika i oružja. Ali, kada se ispostavilo da je to malezijski avion sa 298 putnika i članova posade koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, počeli su poricati.

U postu koji je napisan u ime glavnog separatističkog vojnog zapovjednika Igora Grikina, avion je nazvan “ptičicom”, koja je “pala iza gomile kamenja”. Kasnije je post uklonjen. Umjesto toga, pojavilo se saopćenje u kojem je pisalo da Grikin nije imao nikakve veze s pogrešnom objavom. Dan kasnije zapovjednik je izmislio potpuno bizarnu teoriju zavjere, tvrdeći da je avion bio napunjen mrtvim tijelima prije nego što je poletio. Da podrže tu teoriju, ruski online mediji su počeli izbacivati gomilu “dokaza”, uključujući i šuplje pasoše, za koje su separatisti tvrdili da su probušeni mecima.

Separatistički vojni zapovjednik Igor Grikin je izmislio potpuno bizarnu teoriju zavjere, tvrdeći da je avion bio napunjen mrtvim tijelima prije nego što je poletio.

U međuvremenu je zvanični Kremlj objavio da je avion srušio ukrajinski raketni sistem BUK-M. Kao i sve druge teorije, i ova bi se trebala istražiti, iako je manje vjerovatna, s obzirom na nespretno poricanje separatista. Godine 2001. zalutali ukrajinski projektil ispaljen za vrijeme mornaričke vježbe pogodio je ruski avion, ubivši sve putnike.

Ukrajinska vojska, koja se na istoku bori protiv pobunjenika koje podržava Rusija, jadna je sila, koja se sastoji od loše obučenih i opremljenih vojnika, u savezu s mnogim polunezavisnim paravojnim bataljonima, koji često postupaju prema vlastitom nahođenju. Uzimajući u obzir njihovo žalosno stanje i totalnu nespremnost za rat s Rusijom, Ukrajina je u potpunosti sposobna nenamjerno izazvati razne vrste tragičnih incidenata.

Kažnjavanje zbog Janukoviča

Međutim, ona je pokazala izuzetnu izdržljivost za vrijeme ovih nekoliko mjeseci sukoba. Osim toga, zašto bi Ukrajinci ciljali bilo kakav avion budući da separatisti nemaju vlastitu avijaciju? Bez obzira ko je oborio avion, tu postoji bitniji uzrok tragedije od slučajno ili namjerno ispaljene rakete.

Rat nikada ne bi ni počeo da se Kremlj suzdržao od kažnjavanja Ukrajine za svrgavanje predsjednika Viktora Janukoviča, nakon mjeseci krvavih obračuna između prodemokratskih demonstranata i policije u Kijevu prošle zime. Na Krimu i jugoistočnoj Ukrajini nije bilo govora o proruskom pokretu sve do marta ove godine.

Političari koji su proglasili stvaranje Donjecka i Luganska ‘narodnim republikama’ su obični nikogovići, koji su se pojavili niotkuda.

Nije bilo masivnih protesta kao onih albanskih u Prištini za vrijeme Jugoslavije, niti nacionalnih ustanaka kao u Poljskoj, ili sektaškog nasilja kao u Sjevernoj Irskoj, ni raspjevane revolucije kao u Estoniji. Nije bilo oslobodilačkih lidera poput Ibrahima Rugove ili Džohara Dudajeva.

Političari koji su proglasili stvaranje Donjecka i Luganska “narodnim republikama” su obični nikogovići, koji su se pojavili niotkuda – vlasnik fabrike sapuna, finansijski radnik i imitator Djeda Mraza, povezani s otvoreno fašističkim ruskim pokretima. Njih su, na kraju, izbacili ruski nacionalisti, koji nemaju nikakve veze s istočnom Ukrajinom.

Mafijaška država

Igor Grikin, osoba koju ruski mediji predstavljaju kao vojnog zapovjednika ustanka, čitav život je proveo u Moskvi i tvrdi da je penzionirani pukovnik ruske sigurnosne službe – FSB. Srž njegove vojske se sastoji od vojnih jedinica iz Rusije – trenutne i bivše ukrajinske specijalne jedinice – i policajaca koji su sudjelovali u obračunu s protuvladinim protestantima koji su doveli do krvoprolića u Kijevu.

Mnogi od njih dolaze iz okupiranog Krima. Lokalni regruti često se mogu povezati s kriminalnim grupama koje su upravljale ovim područjem 1990-ih godina i koje su bile snaga iza nedavno smijenjenog predsjednika Janukoviča. Poznato po svojoj gotovo samoubilačkoj političkoj pasivnosti, lokalno stanovništvo većinom je neutralno, što je potaknulo Girkina da se u nekoliko navrata žali na njihov nedostatak entuzijazma za ustanak.

Riječ je o mafijaškoj državi – brutalnoj kleptokratiji, koja je zamijenila komunistički sistem u bivšem SSSR-u – koja se opire prijelazu prema većoj transparentnosti i vladavini prava.

Ovaj rat je masivan čin sabotaže zamaskiran kao narodni ustanak. Nije razlog to što se Ukrajina naginje prema Zapadu, a Rusija je pokušava povući u drugom smjeru. Riječ je o mafijaškoj državi – brutalnoj kleptokratiji, koja je zamijenila komunistički sistem u bivšem SSSR-u – koja se opire prijelazu prema većoj transparentnosti i vladavini prava.

Cilj ovog rata je da kazni Ukrajinu što je svrgnula Janukoviča i da je spriječi da postane pozitivna alternativa režimu kleptokratije, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dosadašnja podrška Ukrajini sa Zapada je glavnom bila nominalna, ako ne i imitacijska. No, sada, kada su rakete ispaljene iz Donbasa, pogađajući domove Holandije i Kanade, zapadni lideri bi mogli još jednom razmisliti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera