Toyota ulaže u autonomna vozila budućnosti

Stručnjaci žele razviti vozila koja ne mogu da dožive sudar (AP)

Japanski proizvođač automobila Toyota uložit će pedeset miliona dolara u narednih pet godina da bi razvijao “pametna” vozila koja će omogućiti potpunu sigurnost lica koja se u njima nalaze, drugih vozila, ali i pješaka.

“Najprije ćemo staviti akcent na poboljšanje tehnologije u segmentu pametnog vozila da bi se pomoglo smanjenju smrtnosti na putevima i na kraju poboljšao kvalitet života optimiziranom mobilnošću i robotikom”, izjavio je jedan od Toyotinih rukovodilaca Kiyotak Ise.

Istaknuti stručnjaci

Japanski proizvođač je na tom istraživačkom projektu okupio doktora Gilla Pratta, bivšeg člana američke agencije za naprednu tehnologiju – DARPA, profesoricu Danielu Rus iz Tehnološkog instituta u Massachusettsu – MIT i profesora Fei-Fei Li s Univerziteta u Stanfordu.

Pratt je istakao da će buduća Toyotina pametna vozila morati da prepoznaju predmete oko sebe u različitim okruženjima, stalno donose procjene i imaju interakciju koja će omogućiti potpunu sigurnost lica koja se u njima nalaze, drugih vozila, ali i pješaka, prenosi Tanjug.

Rus, govoreći o planovima za unapređenje vozila, čak ide dotle da navodi kao cilj razvoj vozila koja ne mogu da dožive sudar, što Google pokušava da realizira.

Izvor: Agencije