Toyota planira deset modela električnih vozila do 2020.

Toyota, Automobil, Električna energija, Struja
Iz Toyote poručuju da će do 2025. svaki njihov model u prodaji imati elektrifikovanu verziju (EPA)

Japanski automobilski gigant Toyota planira obogatiti svoju proizvodnu liniju s više od deset modela potpuno električnih vozila početkom 2020-ih, što govori o okretanju japanskog proizvođača tom rastućem tehnološkom sektoru.

Korporacija Toyota Motor sada nema u ponudi potpuno električna vozila iako na tržištu predvodi s hibridnim modelima koji imaju mogućnost pogona na električni i plinski motor, prenosi AP.

Izvršni potpredsednik kompanije Šigeki Teraši izjavio je da će Toyotina električna vozila prvo biti ponuđena u Kini, državi koja podržava proizvodnju elektromobila subvencijama i drugim mjerama. Teraši očekuje da će to pokrenuti masivan rast te tehnologije.

On kaže da će Toyotina električna vozila kasnije biti u ponudi i u Japanu, Indiji, SAD-u i Europi, prenosi Tanjug.

Ključan dogovor s Panasonicom

Iz kompanije poručuju da će do 2025. svaki njihov model u prodaji imati neku svoju “elektrificiranu” verziju, kao što je hibridni, električni ili motor na gorivne ćelije.

Toyota je prošlog tjedna najavila da će osnovati zajedničku tvrtku za proizvodnju automobilskih baterija s japanskim proizvođačem elektroničkih uređaja, korporacijom Panasonic.

Teraši je naglasio da je dogovor s Panasonicom “ključni dio” Toyotine strategije te da želi promovirati japansko partnerstvo.

Ovaj se proizvođač automobila nada da će do 2030. godišnje prodavati 5,5 milijuna električnih automobila.

Danas Toyota prodaje približno deset milijuna vozila godišnje diljem svijeta.

Tvrtka je priopćila da će uložiti 1.500 milijardi jena (13 milijardi dolara) da bi 2030. ispunila svoj cilj, a više od polovice tog iznosa bit će uloženo u proizvodnju baterija.

Izvor: Agencije