Tottijev oproštaj od Rome nakon 25 sezona

Iako je Francesco Totti kazao kako mu je ovo posljednji meč za Romu, nije direktno rekao da se povlači iz nogometa (Reuters)

Legendarni nogometaš Francesco Totti oprostio se u nedjelju od Rome, u čijem dresu je proveo cijelu karijeru dugu 25 sezona, u rodnom gradu.

“Vučica” je kao domaćin sa 3:2 savladala Genou u posljednjem kolu Serie A i tako osvojila drugo mjesto i direktni plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a Totti je dao svoj doprinos i u ovoj pobjedi.

Skoro 60.000 navijača je ustalo u 54. minuti na stadionu Olimpico i ovacijama pozdravilo ulazak Tottija, koji je zamijenio Mohameda Salaha.

‘Grazie Capitano’

Nakon meča, veliki dres sa brojem 10 i Tottijevim prezimenom raširen je na centru terena, a na svim dresovima Rominih igrača je bio Tottijev broj 10.

Na reklamnim elektronskim panoima pisalo je “Grazie Capitano”.

Totti je potom, s troje djece i suprugom, obišao stadion atletskom stazom.

U jednom trenu je stao, zagledao se u tribine, a potom zaplakao na supruginom ramenu.

Prije početka meča Totti je pozdravio najvatrenije navijače na južnoj tribini, a potom je sjeo na klupu.

Edin Džeko najbolji strijelac Serie A

Iako je Totti kazao kako mu je ovo posljednji meč za Romu, nije direktno rekao da se povlači iz nogometa, što je izazvalo špekulacije da bi mogao karijeru zapravo okončati u nekom drugom timu.

Čak su i nogometaši Genoe odali počast kapitenu Rome, na njihovim dresovima je pisala poruka: “25 sezona u jednom dresu, 785 nastupa, 307 golova, svjetski prvak u 2006. Francesco Totti je dio nogometne historije”.

Pored Tottija, ovaj meč će pamtiti i bh. nogometaš Edin Džeko, koji je, jednim golom (plus dvije asistencije) u današnjoj pobjedi, osigurao naslov najboljeg strijelca italijanskog prvenstva ove takmičarske godine sa 29 pogodaka.

Izvor: Agencije