Toshiba nakon 35 godina prekida proizvodnju laptopa

U trenutku prodaje Sharpu, Toshiba je prodavala 1,4 miliona laptopa godišnje (Reuters)

Kompanija Toshiba je zatvorila odsjek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje, ostatak dionica svog odsjeka za računare prodao kompaniji Sharp.

Toshiba je prije dvije godine Sharpu prodala 80,1 posto udjela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Sharp to preimeovao u Dynabook.

Preuzimanje je zaključeno nakon što je i preostalih 19,9 posto dionica promijenilo vlasnika.

„Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo Dynabooka koji je odsad potpuno pod vlasništvom Sharpa”, saopšteno je iz kompanije Toshiba, prenio je Tanjug.

Pad popularnosti

Prvi Toshibini laptopi 1985. godine su imali, za to vrijeme, moćne T1100 baterije koje se mogu mijenjati, mjesto za floppy disk i 256 KB memorije.

Cijena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Toshiba je tokom 1990-ih i ranih 2000-ih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Sharpu, Toshiba je prodavala 1,4 miliona laptopa godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije