Torvill i Dean dolaze na godišnjicu ZOI ‘84

Olimpijski pobjednici u umjetničkom klizanju predvodit će veliku reviju na ledu polovicom veljače (EPA)

U okviru obilježavanja 30. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara (ZOI 84) i promocije Olimpijade mladih (EYOF 2017), koja će 2017. godine biti održana u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u olimpijski grad će 13. veljače doći i Jayne Torvill i Christopher Dean, klizački par koji je prije 30 godina osvojio zlatnu medalju u umjetničkom klizanju.

„Velika stvar je da će ovdje 13. i 14. februara boraviti olimpijski pobjednici u umjetničkom klizanju. To će biti velika revija na ledu, jer će oni doći sa klizačima iz Velike Britanije, sa nekim od šampiona u klizanju, sadašnjim britanskim klizačima i sa omladincima, koji će zajedno sa našim klizačima i klizačkim savezom održati veliku reviju u Sarajevu. Poslije njihove revije uslijediće kampanja osiguravanja sredstava za izgradnju ledene dvorane u Sarajevu“, potvrdio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na konferenciji za novinare u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Komšić je ponovio kako je Sarajevu potrebna ledena dvorana, te poručio kako se „zajedno s Istočnim Sarajevom mora uraditi sve na njenoj izgradnji, ukoliko se želi uspješno pripremiti EYOF 2017”.

Najavljeno je da će u okviru projekta „Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam“ na Bjelašnici, Igmanu,  Jahorini i u Sarajevu od 31. siječnja do 2. veljače biti održan sportski vikend, u kojem će se, među ostalim, organizirati slalom i veleslalom utrke, utrka na snowboardu za djecu od šest do 17 godina, te natjecanje u umjetničkom klizanju, za koje će ulaz biti besplatan.

Povratak olimpijskog duha

Po mišljenju predsjednika Olimpijskog komiteta BiH Siniše Kisića, cilj projekta „Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam“ jesu buđenje većeg interesa i doprinos afirmaciji sporta i sportskih rezultata mladih u BiH.

„Sretan sam što imamo priliku da iskažemo olimpijski duh i vrijednosti, koji se polako vraćaju na prostore BiH, ali i da se okrenemo budućnosti. Na takmičenju će 2017. godine učestvovati djeca koja su rođena u 21. vijeku, koji je značajan za BiH. Na putu smo ka EU-u i na taj način želimo pokazati da smo spremni da organizujemo sportska takmičenja“, rekao je Kisić.

Konferencija za novinare u Olimpijskom komitetu BiH bila je prilika za najavu predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, pri čemu je rečeno kako je bh. ekipa spremna za odlazak u Rusiju.

Još nije poznato tko će nositi zastavu BiH na otvorenju Olimpijskih igara, a Olimpijski komitet će tu odluku donijeti na osnovu broja bodova koje će dobiti natjecatelji. Kako saznaje agencija Anadolija, zastavu će nositi ili skijašica Žana Novaković ili skijaš Igor Laikert.

Izvor: Agencije