Torra u novu vladu uključio zatvorene i odbjegle političare

U oktobru su u Kataloniji održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima su većinu mjesta osvojili zagovornici nezavisnosti (EPA)

Novi predsjednik Katalonije formirao je u subotu novu katalonsku vladu koja uključuje dvojicu bivših ministara koji se nalaze u zatvoru i dvojicu koji se nalaze u egzilu od pokušaja secesije od Španije.

Pobornik nezavisnosti Katalonije, Quim Torra, koji je položio zakletvu u ponedjeljak, objavio je u subotu odluku o imenovanju članova nove vlade, ali Madrid bi je mogao blokirati.

Predsjednik Katalonije ujedno je i predsjednik regionalne vlade.

Španska vlada i dalje ima vlast nad Katalonijom, uvedenu 27. oktobra prošle godine zbog proglašenja nezavisnosti koja nije zaživjela, i dovodi u pitanje legalnost imenovanja ministara koji se nalaze u španskom zatvoru ili u egzilu u inostranstvu.

Od 13 “savjetnika” regionalne vlade, dvojica, Jordi Turull i Josep Rull, nalaze se u zatvoru nedaleko od Madrida. A Toni Comin i Lluis Puig žive u egzilu u Belgiji gdje su pobjegli s bivšim predsjednikom Carlesom Puigdemontom nakon pada regionalne vlade.

Turull i Rull objavili su na Twitteru da prihvataju dužnosti.

Torra umjesto Puigdemonta

Quim Torra, izabran za predsjednika u ponedjeljak u katalonskom parlamentu, Puigdemontov je izbor. On se i dalje smatra “legitimnim predsjednikom” Katalonije.

Puigdemont u Njemačkoj čeka odluku suda o španskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

Španija mu želi suditi zbog “pobune” zajedno s drugim separatistima koji su učestvovali u pokušaju secesije.

Izvor: Agencije