Torra: Ako ne budemo razgovarali, protesti neće stati

Torra je u saopćenju tokom vikenda naveo da je uvijek osuđivao nasilje

Katalonski regionalni čelnik Quim Torra izjavio je u ponedjeljak da protesti, na kojima su često izbijali sukobi s policijom, neće biti okončani sve dok Vlada Španije ne bude prihvatila da sasluša zahtjeve separatista.

“Ako ne budemo sjeli da razgovaramo, ovo neće stati”, poručio je on u izjavi za AP, prenosi Tanjug.

Rekao je to poslije sedam dana nereda u Barceloni i drugim gradovima sjeveroistočne regije na protestima pokrenutim nakon izricanja zatvorskih kazni za devetero separatističkih čelnika.

Kritizirao je premijera Španije Pedra Sancheza zbog toga što nije pristao sastati se s njim kad je ranije u ponedjeljak u Barceloni posjetio povrijeđene policajce.

Španija mora shvatiti da “ovo nadilazi okvire Katalonije” i da se “ne može upravljati Španijom, a ne slušati glas Katalonaca”, rekao je Torra.

Sanchezova posjeta Barceloni

Sanchez je ranije u ponedjeljak posjetio Barcelonu, nakon višednevnih protesta, odbacujući pozive da se sastane s vođama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i optuživši Torru da nije ispunio svoju dužnost da uspostavi red.

Posjetu Sancheza regionalnoj prijestonici dočekale su stotine mirnih demonstranata, koji su pjevali katalonsku himnu i mahali plakatima na kojima ga pozivaju da “sjedne i razgovara” s regionalnom vladom, prenio je Reuters.

Uoči posjete, tokom koje se sastao sa sigurnosnim snagama i policajcima povrijeđenim na protestima, optužio je Torru da nije uspio zaštititi javnu sigurnost i osigurati skladan suživot između onih koju su za nezavisnost i onih koji su protiv nje.

U pismu koje mu je uputio rekao je da je Torra “okrenuo leđa” sigurnosnim snagama i ponovio svoj zahtjev da on mora osuditi nemire.

Torra je u saopćenju tokom vikenda naveo da je uvijek osuđivao nasilje i kritizirao premijera jer izbjegava dijalog.

Izvor: Agencije