Toplotni val Lucifer pogodio regiju

Turisti i stanovnici na jugu Evrope hladili su se polivanjem u fontanama (EPA)

Dijelovi južne i istočne Evrope hvataju se danas u koštac sa temperaturama iznad 40 Celzijusovih stepeni, pogođeni vrelim valom koji su Italijani nazvali “Lucifer”, a koji je rasplamsao šumske požare i naškodio usjevima, te izazvao žrtve, prenosi Reuters.

Navodeći da je evropska meteorološka služba “Meteoalarm” izdala najviša, “crvena” upozorenja za 10 zemalja, britanska agencija ističe da su Italija i Zapadni Balkan najugroženiji najnovijom vremenskom nepogodom, ali i da sjevernije oblasti, kao što je južna Poljska, također “skapavaju” pod izuzetno visokim temperaturama.

“Vatrogasci imaju pune ruke posla u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj, a vlasti su preporučile stanovnicima da ostanu u kućama i piju veće količine vode”, navodi Reuters, uz napomenu da se i za iduću sedmicu na ovim prostorima očekuju temperature oko 40 stepeni.

Najmanje dvije osobe izgubile su život zbog posljedica vrućine – jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj – dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpjeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uvjete.

Natprosječne temperature

Ministarstvo zdravlja Italije je zbog vrućine izdalo “crveni alarm” za više desetaka gradova. Italija se suočila sa temperaturama za 10 stepeni višim od prosječnih za ovo doba godine.

Turisti i stanovnici na jugu Evrope hladili su se polivanjem u fontanama, a na ulicama su nosili suncobrane.

Očekuje se da će toplotni val trajati barem do ponedjeljka, prenosi agencija Beta.

U Srbiji će do kraja sedmice biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom od 37 do 42 stepena, a od ponedjeljka se očekuje kratko osvježenje. Na snazi je i dalje upozorenje na visoke temperature.

Rumunski meteorolozi jučer su proglasili crveni meteoalarm u naredna dva dana za 12 oblasti na zapadu te zemlje, gdje se očekuju temperature do 42 stepena Celzijusa, dok je narandžasti meteoalarm proglašen za ostatak Rumunije.

Meteorolozi u Hrvatskoj saopćili su danas da će val vrućine u pojedinim dijelovima te zemlje oboriti dosadašnje rekorde, jer temperature prelaze i 40 stepeni. U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebno na Jadranu.

Crnogorski Institut za javno zdravlje savjetovao je građane da zbog najavljenog toplotnog vala do 10. augusta borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dijela dana.

Izvor: Agencije