Tonino Picula izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru

'Od svih zemalja kandidatkinja Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s Evropskom unijom', rekao je Picula (Al Jazeera)

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula imenovan je izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru, koja od 2010. ima status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, a pregovore o pristupanju počela je u junu 2012.

“Od svih zemalja kandidatkinja Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s EU-om. Kao izvjestitelj EP-a za Crnu Goru, zalagat ću se za jačanje njezinih veza s Unijom kako bi što prije postala punopravnom članicom. Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svim svojim granicama ima druge članice Unije. Naše iskustvo i know-how, koje smo stekli kao posljednja zemlja koja je postala članicom EU-a, trebamo prenositi na zemlje u regiji i vjerujem da ćemo u Podgorici imati dobre partnere na njihovom putu prema Uniji”, rekao je Picula prilikom imenovanja, saopćio je ured zastupnika u četvrtak.

Također je rekao da potvrđivanje Josepa Borrella od EP-a kao kandidata za evropskog komesara za vanjske poslove, a koji je u prioritete svog mandata stavio upravo zemlje zapadnog Balkana, dodatno učvršćuje njihovu evropsku perspektivu, prenosi Hina.

Otvorena 32 od 35 poglavlja

U pregovorima s Crnom Gorom naglasak je na vladavini prava, nezavisnom pravosuđu, slobodi medija te efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije.

Poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) prioritet su za tu zemlju.

Trenutno je ispunjena većina od 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira.

Crna Gora je otvorila 32 od 35 poglavlja u pregovorima, a tri su privremeno zatvorena.

Izvještaj Evropske komisije za 2018. otkriva manjkavost u području povjerenja u izborni sistem.

S druge strane, Crna Gora ostvaruje umjeren napredak u pravosuđu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi, kad je riječ o racionalizaciji i depolitizaciji, gdje je potreban dodatni trud, piše u saopćenju.

Izvor: Agencije