Oglasi

Tonino Picula izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru

Hrvatski zastupnik imenovan je izvjestiocem za tu balkansku državu, koja ima status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.
'Od svih zemalja kandidatkinja Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s Evropskom unijom', rekao je PiculaAl Jazeera

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula imenovan je izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru, koja od 2010. ima status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, a pregovore o pristupanju počela je u junu 2012.

"Od svih zemalja kandidatkinja Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s EU-om. Kao izvjestitelj EP-a za Crnu Goru, zalagat ću se za jačanje njezinih veza s Unijom kako bi što prije postala punopravnom članicom. Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svim svojim granicama ima druge članice Unije. Naše iskustvo i know-how, koje smo stekli kao posljednja zemlja koja je postala članicom EU-a, trebamo prenositi na zemlje u regiji i vjerujem da ćemo u Podgorici imati dobre partnere na njihovom putu prema Uniji", rekao je Picula prilikom imenovanja, saopćio je ured zastupnika u četvrtak.

Također je rekao da potvrđivanje Josepa Borrella od EP-a kao kandidata za evropskog komesara za vanjske poslove, a koji je u prioritete svog mandata stavio upravo zemlje zapadnog Balkana, dodatno učvršćuje njihovu evropsku perspektivu, prenosi Hina.

Otvorena 32 od 35 poglavlja

U pregovorima s Crnom Gorom naglasak je na vladavini prava, nezavisnom pravosuđu, slobodi medija te efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije.

Poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) prioritet su za tu zemlju.

Trenutno je ispunjena većina od 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira.

Crna Gora je otvorila 32 od 35 poglavlja u pregovorima, a tri su privremeno zatvorena.

Izvještaj Evropske komisije za 2018. otkriva manjkavost u području povjerenja u izborni sistem.

S druge strane, Crna Gora ostvaruje umjeren napredak u pravosuđu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi, kad je riječ o racionalizaciji i depolitizaciji, gdje je potreban dodatni trud, piše u saopćenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.