Tomislav Ivković: Dinamu su ključne utakmice protiv Šahtara

Srebro u Rusiji je donijelo fantastičnu atmosferu i bezbroj obećanja, ali nijedno nije ispunjeno, kaže Tomislav Ivković (EPA)

Golmansku karijeru Tomislava Ivkovića (59), rođenog Zagrepčanina obilježio je i odbranjeni jedanaesterac jednom od najboljih svjetskih fudbalera Diegu Armandu Maradoni u četvrtfinalu Mundijala 1990, ali ni to nije pomoglo reprezentaciji Jugoslavije da prođe dalje. Argentina je bila sretnija i spretnija u dramatičnoj završnici protiv Jugoslavije sa 3:2 poslije izvođenja penala, a Ivković je tada bio tužan, kao i ostali saigrači iz te generacije reprezentativaca eks SFRJ.

Za selekciju bivše države nastupio je 38 puta. Duga klupska golmanska karijera Ivkovića trajala je punih 20 godina, od 1978. do 1998. godine. Braneći za ekipu sa Maksimira osvojio je Kup bivše države 1980. i titulu prvaka dvije godine kasnije. Isti domet ponovio je sa Crvenom zvezdom, sa kojom je 1984. postao šampion Jugoslavije i osvajač Kupa godinu dana poslije. 

Po završetku aktivnog igranja, vrsni čuvar mreže posvetio se trenerskom poslu u kojem je predvodio hrvatske ekipe Međimurje, zagrebačku Lokomotivu, Slaven Belupo i Rudeš, te Al Faisaly iz Saudijske Arabije.

Privlači ga selektorski posao
  • Kakvi su trenutni planovi i imate li ponuda za trenerski posao?

– Imam dvije ponude, jedna je za reprezentaciju koja će razgovarati sa kandidatima za selektorsku funkciju u 11. mjesecu. Ne mogu reći o kojoj se reprezentaciji radi jer još nije zvanično objavljeno. Druga ponuda je iz kluba, ali ne znam da li će on moći čekati jer su razgovori za selektorski posao u novembru.  

Ivković smatra da je u kvalifikacijama za EP, koji će biti održan od 12. juna do 12. jula 2020. reprezentacija Hrvatske pokazala oscilacije u igri, mada je prva u Grupi E. To je razlog da Dalićevi izabranici nisu još osigurali plasman u završnicu Eura. Ivković vjeruje da će to potvrditi u posljednjem meču kvalifikacija protiv Slovačke na domaćem terenu, gdje je Hrvatskoj za plasman dovoljan i remi. 

Kada je riječ o njegovom nekadašnjem klubu Dinamu, naš sagovornik tvrdi da će ishod utakmica sa ukrajinskim Šahtarom biti presudan za prolaz prvaka Hrvatske među 16 najboljih timova na Starom kontinentu.

  • Kako ocjenjujete učinak Dinama, koji je u dva kola grupe C Lige prvaka savladao Atalantu sa 4:0 i izgubio od Manchester Citya 0:2?

– Kroz cijele kvalifikacije Lige prvaka i utakmicu sa Atalantom, Dinamo je pokazao da je momčad koja napreduje iz godine u godinu. Dobro je vođena, ima kvalitetu, ali sada joj dolazi teško razdoblje. Predstoje im dvije utakmice sa Šahtarom, koje će odrediti plasman zagrebačke ekipe u daljem toku Lige prvaka.

  • Može li se Dinamo plasirati u osminu finala LP-a?

– Teško je o tome sada govoriti i bilo što prognozirati. Utakmice protiv Šahtara su ključne da li Dinamo može proći. Moraju dobiti jednu ili ne smiju izgubiti nijednu. Tada mogu računati na visok plasman u grupi i nastavak takmičenja. Osnovno je spremati se za svaku utakmicu posebno.

  • Kolike su mogućnosti Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige prvaka?

– Zvezda je osvojila tri važna boda protiv Olympiakosa. Tom pobjedom su sebi otvorila vrata i imaju šansu za prolazak u Grupi B, kao i ostale ekipe. Vrlo su bitne sljedeće utakmice. Važno je da doći u poziciju da se borba vodi do kraja za što bolji plasman, što nosi neizvjesnost.

  • Ko su favoriti za trofej u Ligi prvaka?

– Ima sedam-osam ekipa koje su favoriti. To su uglavnom isti klubovi: Real, Barcelona, Manchester City, Liverpool, Juventus… Navedene ekipe su približno istog kvaliteta da o tome ko će pobijediti odlučuje inspiracija na dan utakmice.

  • Da li biste nekome dali malu prednost u trci za osvajanje trofeja?

– Prerano je davati prognoze. Završnica Lige prvaka igraće se tek iduće godine. Ekipe mijenjaju formu tokom sezone i puno toga ovisi o trenutnoj formi ekipa, tako da izrazitog favorita nikada nije bilo, niti će biti. Često, upravo ti favoriti ne osvajaju trofej.

  • Jeli Hrvatska, koja je pobijedila Mađarsku 3:0 i remizirala kod Velsa 1:1 trebala već osigurati prolaz na Euro 2020?

– Odigrali smo dobru utakmicu protiv Mađarske, gdje je razlika u kvalitetu bila očigledno na našoj strani. I onda je došla – naša klasična boljka, da smo jednu normalnu utakmicu sa Mađarima, koju smo očekivano dobili, preuveličali značaj pobjede. Počeli smo govoriti da smo opet u sjajnoj formi i sa takvim osjećajem došli smo da odigramo utakmicu sa Velsom. U slučaju pobjede kvalificirali bismo se na Evropsko prvenstvo. Nažalost, ispoljili smo već ranije uočeni nedostatak, a to je klasična hrvatska priča da uvijek odlučujemo o plasmanu na velika takmičenja u zadnjoj utakmici kvalifikacija.

Imamo kvalitetu, ali to je već druga meč-lopta koju smo propustili u kvalifikacijama (prva je bio remi na gostovanju protiv Azerbejdžana 1:1). Došli smo u situaciju da ćemo protiv Slovačke igrati bez dva standardna stopera Vide i Lovrena, tako da će to donijeti dodatnu neizvjesnost. Nije jednostavno igrati sa dva nova stopera ovako važnu utakmicu. Ipak, vjerujem da ćemo se kvalificirati na EP.

  • Očekujete li pobjedu nad Slovačkom kod kuće?

– Nama je dosta i bod, ali niko ne može igrati na bod. Nastojaćemo pobijedti i mislim da to možemo ostvariti.

  • Kako vidite šanse ostalih selekcija iz regije za plasman na Euro nakon što su Slovenija i Sjeverna Makedonija praktično otpale iz trke?

– Kosovo je najprijatnije iznenađenje kvalifikacija jer ih niko nije ni poznavao, niti svrstavao u grupu ekipa koje bi nekoga mogle iznenaditi. Oni su kvalitetom odigranih utakmica pokazali da imaju volju i motivaciju da nešto važno urade i bili su željni uspjeha. Neprijatno je iznenadila, odnosno razočarala je Crna Gora. Ona nikako da da ostane do kraja u borbi za mjesta koja vode na svjetska ili evropska prvenstva. Srbija je odigrala uobičajeno za nju, po principu toplo-hladno.    

  • Da li je za BiH lakše jer će imati drugu šansu u baražu za EP, ako ne prođe direktno putem kvalifikacija?

– Sistem baraža je jako kompliciran. Igraju se dvije utakmice u kratkom vremenskom razmaku. To je teška varijanta za plasman na Evropsko prvenstvo, ali je bitno da ti daje dodatnu mogućnost da prođeš. Sada je Džeko, koji je uz Pjanića glavni igrač bh. selekcije, povrijeđen. BiH ima igrače iz hrvatske lige čija se forma podigla, pogotovo Kvržića. On igra već godinama za Rijeku i ima dinamiku, agresivnost, htijenje, te motivaciju, sve što je potrebno za kvalitetnu igru.

  • Kakva su očekivanja u posljednja dva kola kada BiH dočekuje Italiju (15. novembar) i gostuje kod Lihtenštajna (18.novembar)?

– Sa Lihtenštajnom ne bi trebalo biti poteškoća, mada je uzeo bod Armeniji i nikad se ne zna. Protiv Italije, koja je sve riješila i plasirala se na Euro, BiH će imati veliki motiv za pobjedu na domaćem terenu, uz podršku navijača. Za BiH je važno da se koncentriše na svaku narednu utakmicu, ne obazirući se puno na rezultate drugih selekcija.

  • Smatrate li da će Dinamo odbraniti titulu prvaka u Hrvatskoj?

– Svaki drugi ishod bio bi jedno od najvećih iznenađenja u zadnjih 20 godina hrvatske lige. Dinamo je daleko najbolja ekipa i ona će sada pojačati ritam u prvenstvu. Trener Nenad Bjelica neće previše eksperimentirati u vezi sa sastavom. U drugom dijelu prvenstva Hrvatske, Dinamo će napraviti razliku od tri do pet bodova. Hajduk ima pozitivnu atmosferu koju uvijek stvore u Splitu i ovaj put ona duže traje. Navijači Hajduka su temperamentni Mediteranci, koji se zagriju za uspjeh kluba i razmišljaju pozitivno. To je dobro za hrvatski nogomet da već sada borba za titulu nije riješena.

Ovo daje novu draž hrvatskoj ligi jer imamo Hajduk, Dinamo, Rijeku i Osijek, koji su tu još bodovno dosta blizu.

  • Jeste li zadovoljni kvalitetom 1. HNL-a?

– Kvalitet je u porastu, otkada se igra Liga 10. Svake sezone se igra sve bolje i neizvjesnije. Svako može svakog dobiti, a Dinamo je predstavljao izuzetak. Međutim, ove sezone izgubio je već dvije utakmice od Hajduka i Varaždina, a nekada su gubili dvije utakmice u cijeloj sezoni. Eventualno se ranije znalo ko će kao zadnji ispasti, a među osam ekipa svako je mogao poremetiti planove drugome.

  • Šta je za vas predstavljalo osvajanje srebra Hrvatske na prošlom Mundijalu?

– Očekivali smo da prođemo grupu. Kada smo nju prošli, u nogometu se zna da je tada sve moguće i da može doći do iznenađenja. Srebro je donijelo fantastičnu atmosferu u državi i bezbroj obećanja od kojih nijedno nije ispunjeno.

  • Koji su najsretniji trenuci u vašoj golmanskoj karijeri?

– Bio sam sretan tokom cijele karijere, imao sam uspone i padove. Rezultatski, to su brončana medalja u dresu Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu, osvajanje titule prvaka sa Dinamom, evropske utakmice sa austrijskim Tirolom. Veličanstven osjećaj bio je nastupati za portugalski Sporting pred punim stadionima, kao i na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji. Uradio sam puno toga i zadovoljan sam postignutim, mada se uvijek može bolje.

  • Kakav je bio put Jugoslavije do bronze na LJOI 1984?

– Bio je vrlo interesantan jer smo krenuli u Annapolisu, gradu koji je udaljen 40 kilometara od Washingtona i u kojem je bila poznata mornarička akademija. Tamo smo počeli grupnu fazu takmičenja. Ne mogu nikada zaboraviti kada nam je selektor Ivan Toplak rekao u šaljivom tonu: Ako ne prođete grupnu fazu, staviću bombu u avion kada se budete vraćali. Bilo je puno turbulentnih situacija koje smo prošli na zadovoljavajući način.  

Bili smo baš dobri, odigrali odlične utakmice i oborili rekorde stadiona u gledanosti. Igrali smo protiv Zapadne Njemačke 5:2 u Pasadeni pred najvećim brojem gledalaca dotad u historiji. Ne znam da li je neko kasnije oborio rekord tog stadiona. Bilo je baš prelijepo. U Pasadeni je odigrano finale na fantastičnom stadionu.

  • Šta je nedostajalo za bolji plasman selekcije bivše države na SP-u 1990. na kojem je ispala od Argentine poslije izvođenja penala?

– Nedostajala je sreća. Lutrija na penalima nas je mogla dovesti do titule prvaka svijeta, ali smo na kraju ostali na petom mjestu. Što kaže jedna poslovica, za prolivenim mlijekom ne treba žaliti.     

Izvor: Al Jazeera