Tomić: Tadić provodio tuđe odluke

Tadić tvrdi da nije pogriješio (Reuters)

Bivši načelnik Uprave za bezbjednost Vojske Srbije i Crne Gore, general Aco Tomić, u četvrtak je po svojoj tužbi protiv bivšeg ministra odbrane Borisa Tadića zbog nezakonitog penzioniranja pred istražnim sudijom izjavio da je upozorio ministra da takva odluka nije u njegovoj nadležnosti.

Tomić je rekao sudiji Prvog osnovnog suda da je tada razgovarao s Tadićem nekoliko sati i da ga je upozorio da kao ministar odbrane ne može donijeti odluku o njegovom odlasku u penziju, jer je to u nadležnosti Vrhovnog savjeta odbrane (VSO) i predsjednika države, kazao je za Tanjug Tomićev advokat Goran Petronijević.

On je prenio da je Tomić napomenuo da je taj njegov razgovor s Tadićem snimljen i dokumentiran i da postoji i danas, kao i da je razgovoru prisustvovao tadašnji član VSO-a Vukašin Maraš.

Navod o zloupotrebi položaja

“Tomić je naveo i da misli da odluka o njegovom penzionisanju nije bila Tadićeva zamisao, već da je provodio odluke nekog drugog, koji je u momentu vanrednog stanja upravljao državom”, rekao je Petronijević.

Tomić je naveo da je Tadić mimo zakonskih odredbi i Ustavne povelje Srbije i Crne Gore donio naredbu o njegovom prijevremenom penzioniranju.

Penzionirani general tereti Tadića da je kao ministar odbrane zloupotrijebio položaj, jer je njegovom odlukom penzioniran nakon neosnovanog hapšenja u akciji “Sablja”.

Tomićevom tužbom bili su obuhvaćeni i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, šef Biroa za informisanje Vlade Srbije Vladimir Beba Popović i načelnik Generalštaba Branko Krga, ali su optužbe protiv njih zastarjele.

Tomić je u tužbi naveo da su ga bivši tuženi funkcioneri neosnovano povezali sa “zemunskim klanom” i uhapsili suprotno propisima, zbog čega je proveo 100 dana u pritvoru.

Tadić je saslušan 25. januara pred istražnim sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu po krivičnoj prijavi koju je 2003. godine protiv njega podnio Tomić.

Tadić: Ispravno sam postupio

On je kasnije rekao novinarima da i dalje smatra da je ispravno postupio kada je penzionirao Tomića.

“Ako kažem da je normalno, da sam u pravu kada sam tako postupio, onda ne mislim da sam pogrešio, što je i logično”, kazao je Tadić.

Bivši predsjednik Srbije dodao je da nema “nikakav odnos prema tome što taj postupak traje više od devet godina” i podsjetio da se uredno odazivao na sve pozive Suda i čak plaćao kazne.

Zbog neosnovanog boravka u pritvoru, Tomiću je kasnije isplaćena materijalna odšteta od 26.000 eura.

Izvor: Agencije