Oglasi

Tokom Netanyahuovih mandata Izraelci ubili više od tri hiljade Palestinaca

Izraelski premijer se nametnuo kao jedan od predvodnika izraelskog obespravljivanja Palestine i njenog naroda.
Benjamin Netanyahu je lično izdao naredbu za dvije brutalne ofanzive na Gazu, 2012. i 2014. godine EPA - Ilustracija

U periodu vladavine radikalno desničarskog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izraelska vojska i policija ubili su više od 3.300 Palestinaca, među kojima je bio i veliki broj žena, djece i starih osoba, javlja Anadolija.

Netanyahu je na čelu vlade Izraela bio u periodu dva brutalna napada izraelskih snaga na blokiranu palestinsku enklavu Gazu, kada se Netanyahu nametnuo kao jedan od glavnih protagonista i predvodnika izraelskog obespravljivanja Palestine i njenog naroda.

Prema podacima izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava B'Tselem izraelske snage su u periodu Netanyahuove vlasti od 2009. godine na području okupirane Zapadne obale i u blokiranoj Gazi ubile najmanje 3.316 Palestinaca.

Među ubijenim Palestincima bilo je najmanje 775 djece i 334 žene.

Blokirani pojas Gaze platio je najveću cijenu brutalne Netanyahuove politike.

Ofanziva sa 6.000 zračnih napada

Netanyahu je u četiri navrata biran za premijera Izraela, a lično je izdao naredbu za dvije brutalne ofanzive na Gazu, 2012. i 2014. godine.

Bili su to najbrutalniji napadi izraelskih snaga na Palestince u posljednje vrijeme tokom kojih je stradao veliki broj Palestinaca, ali i skoro kompletna infrastruktura u Gazi.

U drugom napadu, iz 2014. godine, izraelske snagu tu tokom 51-dnevne ofanzive na Gazu izvele više od 6.000 zračnih, 14.500 tenkovskih i 35.000 topovskih napada.

Tada su ubijena su najmanje 2.104 Palestinca, uključujući 495 djece i 253 žene, a ranjeno je njih više od 11.000.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.