Oglasi

Tokom nereda u Sjevernoj Irskoj ubijena novinarka

Ubistvo se desilo za vrijeme demonstracija povodom 100. godišnjice od irske pobune protiv britanske vlasti.
Policija je saopštila da slučaj ubistva novinarke u istrazi tretira kao teroristički čin Arhiva

U Sjevernoj Irskoj ubijena je novinarka koja je pratila demonstracije separatističkih grupa, a policija je donijela odluku da ovaj slučaj u istrazi tretira kao teroristički čin. 

U gradu Londonderryju organizovane su demonstracije u povodu 100 godina od Uskršnjeg ustanka, odnosno irske pobune protiv britanske vlasti iz 1919.

Tokom demonstracija koje su potom prerasle u nerede, ubijena je jedna novinarka, javila je Anadolija.

Policija Sjeverne Irske potvrdila je kako je riječ o 29-godišnjoj Lyri McKee, a saopšteno je kako se ovaj slučaj u istrazi tretira kao teroristički čin. 

Oni za fatalnu pucnjavu sumnjiče disidentsku grupu Irske republikanske armije, Novu IRA.

Demonstranti napadali policiju

Predsjednica Sinn Feina, irskog nacionalnog pokreta i ljevičarske republikanske stranke, Michelle O'Neill osudila je ovaj napad, a isto to je učinila i liderka sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster. 

Svjedoci sinoćnjih dešavanja u Londonderryju navode kako su demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policijska vozila, a u pojedinim dijelovima grada čuli su se i pucnji. 

Pomoćnik načelnika policije Mark Hamilton izjavio je da su naoružani ljudi ispalili više hitaca na policajce tokom nemira.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.