Tokom ljeta oboreno gotovo 400 temperaturnih rekorda

Vrućina
Naučnici navode da je temperatura na globalnom nivou porasla za 0,04 stepena, u odnosu na prethodno najtopliji mjesec, juli 2016. (EPA)

Tijekom ljeta 2019. oboreno je gotovo 400 rekorda najviših temperatura, pokazuje analiza kalifornijskog instituta Berkeley Earth.

Rekordi su oboreni u 29 zemalja u razdoblju od 1. svibnja do 30. kolovoza ove godine, a trećina rekordnih temperatura zabilježena je u Njemačkoj, zatim u Francuskoj i Nizozemskoj, kako prenosi Anadolija.

Kako prenosi BBC, tijekom ljeta više od 1.200 mjesta na sjevernoj hemisferi bilo je najtoplije dosad, a u srpnju ove godine probijeni su svi temperaturni rekordi diljem svijeta.

Lokalni i svjetski rekordi

Toplinski valovi u Europi u lipnju i srpnju ove godine srušili su brojne lokalne i svjetske rekorde.

Francuska je postavila rekord s temperaturom 46 Celzijevih stupnjeva, dok su Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska također prvi put zabilježile tako visoke temperature.

Istraživanje je pokazalo da su u Sjedinjenim Američkim Državama u 30 mjesta zabilježene rekordne temperature.

Istodobno, u Japanu je od toplinskih udara preminulo 11 osoba, a oboreno je više od 10 temperaturnih rekorda.

Naučnici: Toplotni val u julu izazvan ljudskim faktorom

Navodi se da je temperatura na globalnoj razini porasla za 0,04 Celzijeva stupnja u odnosu na prethodno najtopliji mjesec, srpanj 2016., a znanstvenici tvrde kako je to znak da se Zemlja zagrijava.

Također navode da je srpanjski toplinski val koji je pogodio Europu izazvan ljudskim faktorom.

“Toplinski val u srpnju ove godine bio je ekstreman nad kontinentalnom zapadnom Europom, a ove vrijednosti bile bi mnogo manje vjerojatne da nije klimatskih promjena”, rekla je Friederike Otto, izvršna direktorica Instituta za promjenu životne sredine na Sveučilištu u Oxfordu, jednog od autora izvješća.

Izvor: Agencije