Tokio se uveliko priprema za Olimpijske igre

“Sat vam otkucava”, poručio je potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) organizatorima ljetnih Olimpijskih igara, koje će 2020. godine biti održane u Tokiju. Japanski glavni grad bio je domaćin sastanaka olimpijskih zvaničnika, predstavnika Rio de Janeira i organizatora japanskih Igara.

Iskustvo organizacije Olimpijskih igara predstavnici Rio de Janeira željeli su podijeliti sa svojim japanskim kolegama. Naredne Igre bit će održane 2020. u Tokiju. Ovaj grad uveliko se sprema za taj događaj i svaki je savjet dobrodošao. Potpredsjednik MOK-a John Coates podsjetio je organizatore da se moraju uhvatiti u koštac s rastom troškova organizacije ljetnih igara.

“Sat polako otkucava. Možda sam pomalo surov, ali znam šta govorim. Imali smo puno projekata u koje smo bili uključeni. U upravljanju projektima koristite rokove da biste imali konačan rezultat. Mislim da je to najbolji način da se započete stvari završe”, rekao je Coates.

Ovaj komentar dolazi nakon Coatesovog sastanka sa guvernerkom Tokija. Organizatori su obećali da će ukupne troškove Igara zadržati ispod 19 milijardi eura, što je za predstavnike MOK-a i dalje prevelik iznos.

Veliki optimizam

“Nemam nikakve sumnje u to hoće li Tokio ispuniti očekivanja i zaista vjerujem da će organizirati fantastične igre. Želim vam poručiti kako smo vam mi spremni pomoći kao što je nama pomogao London”, navodi Carlos Nuzman, predsjednik Brazilskog olimpijskog odbora.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach nije mogao prisustvovati sastanku, ali se oglasio posredstvom videolinka.

“Za MOK je ovo velika prilika da se iskoriste svi potencijali Azije i njenog stanovništva. Ako pogledate gusto naseljeno područje i moćne nacije koje se na njemu nalaze, onda je jasno kako je za budućnost olimpijskog pokreta neophodno da se oni integriraju i uključe u moderne tokove”, kazao je Bach. Članovi MOK-a i organizatori Igara u Tokiju nastavit će raspravu o smanjenju troškova.

Dosad su napravljeni prijedlozi da se takmičenja u veslanju i kanuu prebace na lokacije 400 kilometara sjeverno od Tokija, te da se stari objekti u glavnom gradu iskoriste za održavanje takmičenja u odbojci i plivanju.

Izvor: Al Jazeera