Tokio – domaćin Olimpijskih igara 2020

Troškovi po okončanju priprema mogli bi biti još veći (Al Jazeera)

Međunarodni olimpijski komitet potvrdio je – japanski glavni grad Tokio biće domaćin Olimpijskih igara 2020. godine.

Prije konačne odluke, predsjednik MOK-a Jacques Rogge zahvalio se svim kandidatima, no i rekao kako, “kao i u svakom sportu, može biti samo jedan pobjednik”.

Prethodno je glavni španski grad – Madrid eliminisan poslije prvog kruga glasanja, tako da su izaslanici na kongresu MOK-a u Buenos Airesu birali između Tokija i Istanbula.

Madrid je prvobitno po broju glasova bio izjednačen sa Istanbulom, no turska prijestolnica je u “baražu” dobila 49 glasova, naprema 45 koliko je dobio Madrid.

Tokio je bio domaćin Olimpijskih igara 1964. godine, dok Istanbul nikada nije bio organizator najveće svjetske smotre sporta, iako se čak pet puta kandidovao.

Madrid bio jedan od favorita

Iako je za domaćina Igara izabran Tokio, najveće su se šanse prije glasanja davale Madridu, a Španci su tvrdili da raspolažu svim uvjetima za doček olimpijske porodice – navodno im je 80 posto infrastrukture već riješeno, a transportni sistem im je odličan.

Također su kao prednost navodili i iskustvo organizacije velikih sportskih događaja.

Istanbul se kandidirao već peti put, a za ekonomski stabilnu Tursku organizacija Igara ne bi predstavljala problem.

Uz moderne sportske objekte imali su i odličan plan izgradnje ostalih.

Aduti Japana

Od gradova kandidata koji su ostali u finalu samo je Tokio već imao čast biti domaćinom igara, daleke 1964. godine.

Adut japanske metropole bio je blizina borilišta i olimpijskog sela, ali i činjenica da su već osigurali finansijske garancije.

U početku je za Igre 2020. godine konkuriralo šest gradova, ali je Rim otpao kada je italijanska Vlada odbila dati finansijske garancije, dok je MOK prošle godine, u sužavanju izbora, odbacio prijedloge iz katarske Dohe i azerbejdžanskog Bakua.

Turska metropola je ranije predavala kandidature za OI 2000, 2004, 2008. i 2012. godine, španska prijestolnica je bila treća u izboru za domaćina prošle godine, a druga za 2016. godinu, dok je glavni grad Japana, inače domaćin OI 1964, bio treći u utrci za domaćinstvo OI 2016. godine.

Izvor: Agencije