Togoanac na SP-u u nordijskom skijanju

Nakon što je u Schladmingu okončanje Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, najbolji svjetski nordijci u utorak se okupljaju u talijanskom Val di Fiemmeu. Među 700 učesnika iz 57 država, prvi put će svog predstavnika imati i mala zapadnoafrička država – Togo.

Zastavu ove države na prvenstvu u Italiji nosit će 27-godišnji Gervacio „Jayjay“ Madja koji će se takmičiti u skijaškom trčanju. Nada se dobrom plasmanu, iako je trenirati počeo prije manje od dva mjeseca.

„Osjećao sam se kao novorođenče koje nema nikakvog iskustva. Jedva sam uspio stati na skije i konstantno padao“, priča Madja.

Jedini predstavnik Toga suočit će se s najboljim nordijcima svijeta, no ne dozvoljava da ga konkurencija obeshrabri.

Svega nekoliko Afrikanaca učestvovalo je na takmičenjima u zimskim sportovima, a prije Madje jedini nordijac bio je reprezentativac Kenije Philip Boit.

U Africi skijanje nije popularan sport. Skijaški savez Toga osnovan je 2011. a njihov prvi takmičar  priprema se u Njemačkoj.

„Nevjerovatno je što ću moći predstavljati Togo na ovom takmičenju. Za mene je to čast, nadam se da ćemo ovim donijeti radost našem narodu“, kazao je Togoanac.

Nogometni snovi

Madja i njegov trener Toni Hiltmar žive u Berlinu. Upravo je Hiltmar dao ideju da Madja nastupi u Italiji nakon što je čuo vijest o formiranju togoanskog skijaškog saveza.

„Togo nikad nije imao predstavnika na SP-u u nordijskom skijanju, a kamoli i na olimpijskim igrama. Zbog toga smo ambiciozni i želimo toj državi ponuditi nešto prije nisu imali. Nikad nije bio na skijama. Ljudi uglavnom imaju neko predznanje i to olakšava početak učenja. On je nadaren i sa njegovim ambicijama imamo šanse za senzaciju“, rekao je njemački stručnjak.

Madja je u Njemačku došao kada je imao 16 godina, a u ovoj državi je završio srednju školu i studirao informatiku.

Sanjao je da zaigra nogomet u nekom od evropskih klubova, no, iako je imao talenta za taj sport, povrede Ahilove pete upropastile su iluzije o nogometnoj karijeri.

Sada je presretan što je kroz skijaško trčanje ponovo u sportu.

Izvor: Al Jazeera i agencije