Todorić: Napisi o tri milijarde kuna prikrivenog troška su laž

Agrokor
Iz Agrokora su saopćili da će u četvrtak biti predstavljeni najvažniji nalazi revidiranih finansijskih izvještaja (Al Jazeera)

Ivica Todorić u srijedu je u objavi na svom blogu opovrgnuo medijske napise o tri milijarde kuna (više od 400 milijuna eura) prikrivenog troška, poručujući da je za njegova upravljanja Agrokorom “sva relevantna dokumentacija knjižena sukladno zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtransparentniji način”. 

“Ničim potkrijepljeni, paušalni i lažni podaci o tobožnjih tri milijarde kuna prikrivenog troška koji su se, iz istog neimenovanog izvora pojavili u nekim medijima obična su konstrukcija i nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Tvrdim da je riječ o zlonamjernom podmetanju i eklatantnoj laži koja, očito, služi za nedopušteni pritisak na revizore i obmanjivanje javnosti. Za mog upravljanja Agrokorom, sva relevantna dokumentacija knjižena je sukladno pozitivnim zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtransparentniji način. Revizori koji su provjeravali i revidirali financijske izvještaje uvijek su transparentno dobivali uvid u svu dokumentaciju koja je bila osnova za izradu financijskih izvještaja te, za razliku od ‘neimenovanog izvora’, ja stojim iza toga”, navodi Todorić, kako prenosi Hina. 

Todorić: ‘Nepotpune i neprovjerene informacije’

Neki hrvatski dnevni listovi u srijedu su objavili da je u kontroli Agrokorova poslovanja pronađeno tri milijarde kuna vrijednih računa koji se odnose na troškove i obveze koncerna između 2010. i 2015. godine, koji nisu bili knjiženi u financijskim izvješćima i bilancama.

To je, kako navode mediji, Agrokoru omogućilo prikazivanje veće dobiti od stvarne, od čega je najviše koristi imala tvrtka Adria Group Holding iz Nizozemske.

Ta tvrtka ima 95 posto dionica Agrokora, a vlasnik joj je tvrtka “Agrokor projekti” u vlasništvu Ivice Todorića.

Todorić u najnovijoj objavi, pod naslovom “Laž je da postoji prikriveni trošak”, kaže da mu je potpuno neobjašnjivo kako je moguće da se “temeljem tako nepotpunih i neprovjerenih informacija, a plasiranih na nezakonit način, izlazi s informacijama u javnost”. 

“Takvim postupanjem od strane osoba koje su određene informacije učinile dostupne medijima, kao i osobe koje su takve informacije učinile dostupnima javnosti uz zlonamjernu interpretaciju počinjeno je više kaznenih djela”, tvrdi Todorić, navodeći pritom nekoliko članaka Kaznenog zakona – zlouporaba službenog položaja i ovlasti (iz članka 291.), odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne (iz članka 262.), zlouporaba povlaštenih informacija (iz članka 259.) te kleveta (iz članka 149.). 

Nalaz revizije u četvrtak

Najavljuje i da će, s obzirom na to da je “navedenim objavama pretrpio znatnu štetu u raznim vidovima, inicirati kazneni progon i drugu pravnu zaštitu protiv svih fizičkih i pravnih osoba involviranih u navedene protupravne radnje”.

Iz Agrokora su u srijedu predvečer priopćili da će u četvrtak u 15 sati izvanredna uprava Agrokora na konferenciji za novinare predstaviti najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu grupe Agrokor, s izuzetkom Agrokora d. d.

Revidirano financijsko izvješće Agrokora d. d., kao i revidirano konsolidirano financijsko izvješće grupe Agrokor bit će predstavljeni Privremenom vjerovničkom vijeću u ponedjeljak, nakon čega će biti i javno objavljeni.

Nalazi revizije bili su najavljivani za prošli petak, no odgođeni su s objašnjenjem kompleksnosti i velikog obujma posla.

Izvor: Al Jazeera i agencije