Titova ukleta rezidencija na Plitvičkim jezerima

Rezidencija je dobila kodno ime 'Objekt 99', jer je tokom petogodišnje gradnje smrtno stradalo 99 zatvorenika angažiranih na izgradnji (Ustupljeno Al Jazeeri)

Poderane zavjese koje se njišu na propuhu uništenih prozora, danas su jedini znak života u rezidencijalnom kompleksu “Izvor” u Nacionalnom parku “Plitvička jezera”, u kojem je nekada boravio i odmarao se Josip Broz Tito, te visoki dužnosnici Republike Hrvatske. Na nekadašnju raskoš vile podsjećaju samo ruine i ostaci onoga što se nije uspjelo odnijeti, oštetiti.

Tri kilometra iznad velikog i monumentalnog plitvičkog slapa, na početku Saborskog, najdužeg sela u Hrvatskoj, koje je danas gotovo pa pusto, izgrađen je rezidencijalni kompleks na 6.500 kvadratnih metara.

Građen je u periodu od 1948. do 1953. godine. Kako je ostalo zapisano, vilu su gradili politički zatvorenici iz Lepoglave, Gradiške, Mitrovice i sa Golog otoka. U ovo okamenjeno carstvo uloženo je 159 miliona današnjih eura. Zeleni kamen od kojeg je građen dopremali su sa zagrebačke gore Medvednica. Ispod vile napravljen je tunel, koji je vodio do druge strane brda.

Rezidencija je još tokom gradnje dobila kodno ime “Objekt 99”, jer je prema ostalim zapisanim tragovima, tokom petogodišnje gradnje smrtno stradalo 99 zatvorenika, angažiranih na gradnji.

Krade šta ko stigne

Teška hrastova vrata na vili su danas stalno otvorena, a iza njih zapuhuje hladan dah zamrlih vremena. Ogromnim i prostranim dvoranama nekada se orio, smijeh, ples i pjesme. Klavira više nema. Unutar zidova te nekadašnje raskoši gotovo pa i nema ništa. Polomljeni komadi namještaja razbacani su po napola izbijenim parketima. Žice iščupane iz zidova, a nije pošteđeno ni mramorno stubište koje se iz primaće dvorane na dvije strane proteže do spavaćih soba.

Oni koji su dolazili s namjerom da pljačkaju i uništavaju stubište su razbijali sjekirama pokušavajući ih iščupati iz ležišta.

Hodnik obložen hrastovom lamperijom propao je pod udarima sjekira i drugih pomagala lopova. Jednostavno, krade šta ko stigne. U cijelom zdanju još je jedino cijela i netaknuta u dvorištu ostala pseća kućica.

U lijevom krilu trokatnice bile su Titove odaje s liftom, gdje se danas strop urušava od prokišnjavanja.

Tokom Domovinskog rata u Hrvatskoj njime su se služili pobunjeni Srbi iz tzv. SAO Krajine. Iza njih je ostala pustoš.

Zdanje je u funkciji bilo do 1980. godine, a Tito je u njemu boravio tek nekoliko puta. Posljednji put 1976. godine. Uglavnom je boravak koristio za lov, ali su tadašnji hrvatski visoki dužnosnici vilu koristili mnogo češće i sve do njenog službenog zatvaranja.

Rezidencija je tek nedavno službeno postala državno vlasništvo Republike Hrvatske, a sve do tada o njoj nije brinuo niko.

Tek poneki stanovnik tog dijela ispričaće da je u kući u neposrednoj blizini vile živjela jedna starica, koja je čak jedno vrijeme bila i jedini stanovnik Saborskog. Ona je, prema njihovim kazivanjima, kao djevojka nosila Titu cvijeće, a nakon njegove smrti na neki način “brinula” se o rezidenciji, odnosno branila je od “grabežljivaca”.

Obnova rezidencije i mjesto naučno-istraživačkog karaktera

Sada kada je rezidencija konačno u državnom vlasništvu počelo se uveliko razmišljati o njenoj obnovi i stavljanju u funkciju. Otud su u Upravi Nacionalnog parka “Plitvička jezera” optimistični u vezi njene sudbine. Procijenjeno je da za obnovu treba osigurati nešto više od pola miliona eura.

Trenutni su planovi da rezidencija postane mjesto naučno-istraživačkog karaktera i mjesto okupljanja naučnika, koji se bave proučavanjem prirode, izučavanjem fenomena krša, klimatologije, promicanja i zaštite voda.

Projekt bi, prema planovima, trebao biti finansiran iz EU fondova, te sredstava Nacionalnog parka.

I dok se to čeka, hodajući vilom još se osjeća dah vremena u kojem je blistala u svom punom sjaju.

Izvor: Al Jazeera