Tito najbolji lider za građane Srbije

Za Tita se izjašnjava 32 posto ispitanika, dok je za Vučića njih 31 posto (EPA)

Kad im se ponude imena šest političkih lidera, građani Srbije kažu kako je najbolji bivši predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, dok je tik iza njega aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Istraživačko-izdavačkog centra Demostat.

Za Tita se izjašnjava 32 posto ispitanika, dok je za Vučića njih 31 posto, navodi list Danas koji je imao uvid u istraživanje, javlja Tanjug.

Sljedeće ime za koje su se ispitanici odlučili je bivši premijer Srbije Zoran Ðinđić sa 11 procenata glasova.

Daleko iza njega je nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević sa tri posto glasova dok su bivši predsjednici Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica dobili po dva posto glasova. 

Tito prednjači u svim obrazovnim grupama

U ovom rangiranju šest lidera, kako se navodi, Tito ima prednost u svim obrazovnim grupama, a Vučić samo kod srednjeobrazovanih ispitanika, 28 prema 25 posto.

Istraživanje, koje je urađeno u oktobru 2016. na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika putem neposrednog ličnog intervjua „licem u lice“, osmislio je, realizirao i interpretirao istraživački tim Istraživačko-izdavačkog centra Demostat, kojim je rukovodio sociolog Srećko Mihailović.

Istraživanje se bavi i drugim temama, pored ostalog, kako žive građani Srbije, čega se plaše i da li imaju nadu u promjenu nabolje, odnosom građana prema demokratiji i političkim partijama, ali i šansama predsjedničkog kandidata vlasti i opozicije na izborima iduće godine.

Kako ja najavljeno, nalazi će detaljnije biti predstavljeni na konferenciji za novinare u srijedu.

Izvor: Agencije