Tirani i kriminalci žele svijet bez slobodnih medija

Treći maj obilježava se kao svjetski Dan slobode medija. Proglasila ga je Generalna skupština UN-a 1993. godine, u cilju promovisanja slobode izražavanja koju treba da podstiču i poštuju sve zemlje članice UN-a. 

Na taj je datum, 1991. godine grupa afričkih novinara u namibijskom gradu Vindhoku donijela Deklaraciju o novinarskim slobodama.

Moto ovogodišnjeg Dana slobode medija je “Dopustiti razvoj novinarstva”, a centralni događaj pod pokroviteljstvom UNESCO-a održava se su u latvijskoj Rigi. 

Svake godine održava se i više od 100 nacionalnih programa obilježavanja Dana slobode medija.

Al Jazeera Network i sve televizije unutar nje, uključujući Al Jazeeru Balkans, emituju specijalni program povodom ovog dana – pod motom “Novinarstvo nije zločin”.

Generalni direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić poručio je da iz “dana u dan svjedočimo važnosti naše profesije”.

“Tirani, dikatori, korumpirani zvaničnici i kriminalci nadaju se svijetu bez slobodnog novinarstva i uopšte slobode. Ljudi cijelog svijeta sanjaju svijet bez diktatora, tirana, kriminala i korumpiranih lidera.

Iz dana u dan, hrabri novinari bivaju tlačeni, hapšeni, odvajani od svojih porodica ili ubijeni samo zbog toga što su se u ime čitavog čovječanstva borili za slobodu medija i slobodu govora”, rekao je Đođić. 

Pet minuta gromoglasne tišine

Novinarska udruženje u regiji također su obilježila Dan slobode medija.

Tako su Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Omladinska novinska asocijacija u BiH organizovali su u 29 bh. gradova javnu kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“.

Maida Bahto-Kestendžić, iz Vijeća za štampu u BiH, izjavila je da bez slobodnih medija ni društvo ne može biti slobodno.

Pojasnila je da je Vijeće u 2014. zaprimilo 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 11 žalbi odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije izrazilo je danas „bezrezervnu podršku slobodi medija“, ističući da se snažno protivi svim oblicima prijetnji, pritisaka i ugrožavanja sigurnosti novinara i medijskim kampanjama diskreditacije i ugrožavanja ljudskih prava, koja su ključna za opstanak i razvoj demokratije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je medijske uposlenike da se danas uključe u međunarodnu akciju “Pet minuta gromoglasne tišine” i da se “zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije i učine sve kako bi unapredili ugled novinarstva i vratili poverenje građana”.

NUNS je u proglasu pozvao sve novinare i elektronske medije da danas u 11:55 isključe ton i zamrače ekrane, kako bi “najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji”.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) podržalo je ovu akciju.

Propagandne mašine

Također, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je svoje članove kao i sve druge novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da isto tako od 11:55 do 12 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine” – upozore svoje čitaoce, gledaoce i slušaoce na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informisanje

Međunarodni dan slobode medija Crna Gora dočekuje i ove godine sa podjeljenom medijskom zajednicom i sve slabijim medijima, saopštio je izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.

„Pritisnuti finansijskim problemima, smanjenim tiražima i padom gledanosti i slušanosti crnogorski mediji pokušavaju da prežive od sve manjih marketinških prihoda. Veliki broj je već ugašen, a ne manji broj je pred gašenjem. Ovako oslabljeni mediji lako postaju sredstva raznih centara moći i gube svoju nezavisnost. Zato ne čudi da neki o njih više podsjećaju na propagandne mašine, nego na sredstva nepristrasnog informisanja“, navodi se u saopštenju Vujovića.

U svijetu su ubijena 44 novinara od početka ove godine. Tokom 2014. godine živote izgubilo 135 novinara, a u zatvorima ih je bilo više od 200. 

Izvor: Al Jazeera i agencije