Oglasi

Tinejdžerica koja se pridružila ISIL-u ostala bez državljanstva

Britanski ministar tvrdi da neće oklijevati da spriječi povratak bilo koga ko je 'podržavao terorizam'.
Shamina Begum se želi vratiti jer smatra da je halifatu došao krajIlustracija

Shamina Begum, londonska 19-godišnjakinja koja je prije četiri godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji izgubila je državljanstvo Ujedinjenog Kraljevstva, stoji u pismu Ministarstva unutrašnjih poslova, adresiranom na njenu porodicu, prenijela je Hina.

Begum je ranije ovog mjeseca u izbjegličkom kampu u Siriji, pronašao list Times.

U intervjuu koji je taj list objavio 13. februara, Begum je kazala da je u visokom stepenu trudnoće i da se želi vratiti kući zbog zdravlja svog djeteta, a u međuvremenu je rodila sina.

Iz pisma koje je upućeno njezinoj majci proizlazi da joj je državljanstvo ukinuto slijedom odluke britanskog ministra unutrašnjih poslova Sajida Javida i da na tu odluku ima pravo žalbe.

Ministar je rekao da neće oklijevati kad je riječ o sprječavanju povratka u Veliku Britaniju bilo koga ko je podržavao terorističke organizacije.

Zastupnik porodice Mohammed T Akunjee objavio je na Twitteru da je porodica razočarana tim postupkom i da razmatraju načine na koje mogu osporiti odluku.

Britanija podijeljena na dva tabora

Begum je već imala dvoje djece, ali su joj oba djeteta umrla u Siriji.

Za Sky News je kazala i da je na neki način učinila pogrešku otišavši u Siriju, ali i dodala:

"Ne žalim, jer me to promijenilo kao osobu, učinilo me jačom, tvrđom".

Nakon bijega u Siriju u dobi od 15 godina udala se za borca ISIL-a.

Život u Raqqi za Times je opisala kao gotovo normalan, „tu i tamo padne neka bomba“, a ostalo smatra čistom propagandom.

Rekla je da ne žali ni zbog čega te da ju uopće nije šokirala slika „odrezane glave“ neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

Sada se želi vratiti jer smatra da je halifatu došao kraj.

Njeno svjedočenje pokazalo je do koje su mjere zapadne vlade suočene s problemom povratka boraca ISIL-a.

Britaniju je taj slučaj podijelio na dva tabora - one koji traže zabranu njenog povratka i one koji se zalažu za blaži pristup.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.