Tinejdžeri u Njemačkoj pod istragom zbog nacističkih pjesama

Buchenwald, Logor
Logor Buchenwald u središnjoj Njemačkoj koristili su nacisti kao radni logor i u njemu je umrlo 56.000 ljudi (EPA)

Nemačka policija pokrenula je istragu protiv trojice 14-godišnjaka zbog poticanja mržnje, nakon što su tinejdžeri navodno puštali antisemitske pjesme nakon posjeta koncentracijskom logoru Buchenwald, prenosi Tanjug.

Zbog tog incidenta, oni bi mogli biti izbačeni iz škole, a istraga je pokrenuta nakon što ih je njihova škola u Grunbergu na zapadu Njemačke prijavila policiji, prenosi Tanjug Deutsche Welle.

Incident se dogodio 15. listopada, kada su trojica tinejdžera škole Theo Koch navodno puštala antisemitske pjesme na pametnom telefonu i pjevali u školskom autobusu, a nakon obilaska nekadašnjeg nacističkog logora.

Najgora mjera izbacivanje iz škole

Kako se navodi, za sada se razmatra koje mjere će biti poduzete protiv njih, a najgora bi mogla biti izbacivanje iz škole.

Inače, škola Theo Koch koju pohađaju, osvojila je nekoliko nagrada za rad protiv rasizma, a učenici devetog razreda te škole četiri mjeseca su radili na projektu koji se bavio nacizmom.

Logor Buchenwald, koji se nalazi u središnjoj Njemačkoj, koristili su nacisti kao radni logor od 1937. do 1945. godine i u njemu je umrlo 56.000 ljudi, od čega 11.000 Židova i 8.000 sovjetskih ratnih zatvorenika.

Danas je taj logor pretvoren u memorijalni centar koji služi za podsjećanje na nacističke zločine.

Izvor: Agencije