Tina Maze na korak od Janice Kostelić

Tina Maze je perfekcionista od svoje treće godine, kada je stala na skije (EPA)

Piše: Momir Jelovac

Tina Maze je postala druga skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara koja je osvojila zlato i u spustu i u velesalomu na istim igrama. Prije nje, to je pošlo za rukom samo švicarskoj skijašici Marie-Theres Nadig 1972. godine u japanskom Saporu.

Kakva je to samo trka bila u Sočiju… U vrlo teškim uvjetima na prvoj stazi, gdje su se smjenjivala tri godišnja doba, plus magla u srednjem dijelu, Tina je briljirala, tehnikom i taktikom pod kontrolom je držala svaki centimetar staze.

“Bilo je teško, mokro, ali se dalo skijati i napadati, i uspjelo mi je”, kazala je nakon utrke.

Tina je briljirala, tehnikom i taktikom pod kontrolom je držala svaki centimetar staze.

Slovenka se nije mnogo žalila na uvjete na stazi i pored nje. Trebalo se koncentrirati na ono što dolazi, na drugo “poluvrijeme”, drugu vožnju. Vikarby, Feninger, Rebensburg, Fanchini, Shifrin – sve su se one nadale da Tina neće izdržati pritisak vodeće pozicije nakon prve utrke, i zbog visokog startnog broja u drugoj vožnji i zbog teških uvjeta na stazi.

Statistika ovosezonskih veleslaloma u Svjetskom kupu nije Tinu svrstavala u favorite, ali Maze je još jednom, kao i prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu, pokazala da, kada je najpotrebnije, kada nema popravka, funkcionira kao švicarski sat. Nije ni čudno, jer u ovoj “ski mašini” ima dovoljno švicarskih elementa – skije, novi trener Mauro Pini, koji je zamijenio Livia Magonija, Italijana koji je, čudne li igre sudbine, postavio drugu stazu na veleslalomu u Sočiju.

Na cilju čeka zlato

Ni njegove zamke Tinu nisu mogle zaustaviti. Ovaj put nije bilo “podjele plijena”, kao u spustu 12. februara, kada je zlato osvojila i Švicarkinja Dominique Gisin. Tina je još jednom, po ko zna koji put, rastužila (moglo bi se reći – razbjesnila) najveću svjetsku skijašku velesilu Austriju. Ana Feninger je na kraju zaostala sedam stotinki…

“Moram se sabrati i vratiti u stvarnost”, rekla je Tina odmah nakon utrke u mix-zoni. “Nije bitno kolika je razlika, bitna je pobjeda, bitno je novo zlato. Ne znam jesam li mokra od kiše ili znoja, ali sve to sada nije važno. Pred drugu vožnju sam znala šta me čeka. Koncetrirala sam se i sjurila dole, prema cilju, gdje čeka zlato.”

Veleslalom je bio, a sada se pokazalo – i ostao “glavna” disciplina Tine Maze. U svjetsku skijašku elitu je ušla u Soldenu 26. oktobra 2003. godine, kada je prvi put pobijedila. Od tada je nanizala još 13 pobjeda u ovoj disciplini, koja je uvijek bila baza svim ostalim.

Veleslalom je bio, a sada se pokazalo – i ostao “glavna” disciplina Tine Maze.

“Naravno da je veleslalom moja najjača disciplina, na njemu sam gradila sve. Ove sozone nije baš išlo i nisam nalazila ‘svoje’ zavoje, ali danas, kad je trebalo, sve se poklopilo”, kazala je Tina.

Tinina tranzicija u svestranost je krenula s Andreom Masijem, Italijanom iz Gorizie, nekadašnjim trkačem na 800 metara koji je prije pet godina ušao u Tinin tim. Osjetio je i prepoznao njen potencijal. Napravio je, kako on to voli reći, reset stanja i promjenio – sve: trenere, materijal, način rada, posebno u pripremnom periodu… Do eksplozije – one pozitivne, naravno – došlo je prošle godine, kada je Tina oborila gotovo sve rekorde po broju pobjeda, bodova, podija… u Svjetskom kupu.

Kao za klavirom

Tina Maze je perfekcionista od svoje treće godine, kada je stala na skije. Uvijek je htjela biti najbolja. I za klavirom, što je njena druga ljubav.

“To vam je kao na klaviru – kada vježbaš neku melodiju, moraš je izvesti perfektno do kraja i ponoviti onoliko puta koliko je potrebno za perfekciju”, često poredi skijanje i sviranje.

Perfekciju traži i od kompletnog svog tima. I ne samo perfekciju…

Ostaje još slalom, u petak, i siguran sam da će Tina dati sve od sebe kako bi ostala na tragu Janice Kostelić.

“Ako ja dajem 120 posto, od svih tražim isto”, rekla je Tina.

Rezultati nisu izostali.

Deseta medalja na velikim natjecanjima – po dva zlata sa Zimskih olimpijskih igara i svjetskih prvenstava. Da li je veleslalomsko zlato iz Sočija kruna karijere Tine Maze? Ne! Ostaje još slalom, u petak, 21. februara. I, poznavajući Tinu i tim s kojim radi, siguran sam da će dati sve od sebe kako bi ostala na tragu Janice Kostelić, koja je na ZOI-ju u Salt Lake Cityju 2002. godine osvojila tri zlata.

Izvor: Al Jazeera