Timu Rothu uručeno ‘Počasno srce Sarajeva’

Tim Roth studirao je kiparstvo u rodnoj Velikoj Britaniji, ali je napustio studije i posvetio se glumi (Reuters)

Britanski glumac i redatelj Tim Roth primio je u utorak navečer, kao specijalni gost 25. Sarajevo Film Festivala, nagradu “Počasno srce Sarajeva” za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagrada mu je uručena na svečanosti u Ljetnom kinu, a on je prethodno prošetao crvenim tepihom SFF-a kod Narodnog pozorišta.

Više od 3.000 posjetilaca je višeminutnim aplauzom i ovacijama pozdravilo Rotha.

“Ovo je poprilično cool. Hvala vam, divni ste. Nadam se da ću se vratiti ovdje i imati vremena pogledati film. Volim vas”, rekao je Roth nakon što je preuzeo nagradu “Počasno srce Sarajeva”.

Roth je ranije u utorak održao Masterclass u kinu “Meeting Point”.

Istinski voli glumu

“Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu”, objavio je SFF.

Glumački talent Rotha prepoznao je Quentin Tarantino te mu povjerio uloge u nekoliko svojih filmova.

Za ulogu u filmu Rob Roy 1996. godine bio je nominiran za Zlatni globus i Oscar u kategoriji najbolji sporedni glumac.

Prethodno je “Počasno srce Sarajeva” dodijeljeno francuskoj glumici Isabelle Huppert, također za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Zahvaljujući se na priznanju, Huppert je rekla kako je “istovremeno i ganuta, i ponosna”.

‘Srce’ i za Isabelle Huppert

Huppert je slavna filmska i kazališna glumica.

Tokom karijere duge pet desetljeća surađivala je sa slavnim redateljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima Pijanistica, Bijela roba, Ona, Greta i mnogim drugim.

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima Priča o ženama i Ceremonija.

Izvor: Agencije