Timmermans: Netačni argumenti u borbi protiv Istanbulske konvencije

Europski parlament, EP
Andrej Plenković će o predsjedavanju govoriti pred eurozastupnicima i odgovarati na njihova pitanja (EPA)

U borbi protiv Istanbulske konvencije često se koriste netočni argumenti, no u njoj se radi o zaštiti žena od nasilja i o jednakosti spolova, ocijenio je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u raspravi povodom prve obljetnica potpisivanja Istanbulske konvencije od Europske unije.

“Na žalost, još uvijek ima borbe protiv konvencije”, ocijenio je on u raspravi u Europskom parlamentu i istaknuo da se često u toj borbi “navode argumenti koji jednostavno nisu točni i tome se treba suprotstaviti”. 

EU je pristupanje Istanbulskoj konvenciji potpisala 13. lipnja prošle godine, no još deset članica Unije je nije ratificiralo.

‘Jednakost žena i muškaraca’

“Nakon što je EU potpisala konvenciju, ponovno smo imali marševe i prosvjede, koji su potvrdili da je nasilje nad ženama globalno pitanje”, rekao je Timmermans otvarajući raspravu na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu.

“Pitam se, u kojem to svemiru društvene konvencije ili vjerske norme dozvoljavaju nasilje nad ženama?”, rekao je europarlamentarcima i istaknuo da Istanbulska konvencija “ne uspostavlja nove društvene standarde, nego se bori protiv nasilja”, prenosi Hina.

“U ovoj se konvenciji radi o zaštiti žena od nasilja – ni više, ni manje. Istanbulska konvencija je prvi opširni zakonski okvir za borbu protiv nasilja nad ženama”, ponovio je.

Timmermans je objavio kako EK razvija strategiju kojom će se pokušati raspršiti strahovi da će Istanbulska konvencija utjecati na društvene strukture, vjerske norme, na poticanje homoseksualnih brakova i srodna pitanja.

“Srž konvencije je jednakost žena i muškaraca”, istaknuo je Timmermans zaključujući raspravu.

Široki okvir za sprečavanje nasilja

Monica Panayotova je, kao predstavnica Europskog vijeća, rekla kako je Istanbuska konvencija široki okvir za spriječavanje nasilja nad ženama i u obitelji i ukazala na štetne posljedice nasilja na društvo, ali i gospodarstvo.

Gotovo svi predstavnici klubova zastupnika su u raspravi pozvali članice da ratificiraju Istanbulsku konvenciju i upozorili na širenje netočnih informacija o sadržaju Istanbulske konvencije.

Corazza Bildt je ispred Europske pučke stranke pozvala na otvaranje “dijaloga o pogrešnim tumačenjima koncepcija roda iz dokumenta”, dok je Angelika Mlinar ispred liberala poručila političarima da “prestanu širiti skandalozne izjave o prijetnjama koje navodno nosi Istanbulska konvencija”.

Predstavnica socijaldemokrata Christine Revault D'Allones Bonnefoy je prozvala članice koje još nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju da to što prije učine te ustvrdila kako je u pitanju konvencije potrebno jednoglasje u EU.

Helga Stevens iz Europskih konzervativaca i reformista je izjavila kako je Istanbulska konvencija instrument koji prvenstveno štiti žene te istaknula da ne može shvatiti da vjera, kultura ili čast mogu biti izgovor za zlouporabe prava i potčinjavanje žena.

‘Odvratne političke kampanje’

Terry Reintke iz Zelenih je prozvala političare koji šire laži o Istanbulskoj konvenciji te ustvrdila da njih brine nasilje nad ženama samo kad je počinitelj stranac, musliman, odnosno kada slučaj mogu instrumentalizirati.

“Njima poručujem da prestanu s tim odvratnim političkim kampanjama i počnu činiti nešto za zaštitu žena od nasilja i počnu se boriti za Istanbulsku konvenciju”, rekla je.

Mylene Troszczynski iz skupine euroskeptičnih zastupnika ENF je ustvrdila da neke zemlje nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju jer su svjesne da konvencija neće promijeniti stanje i zaštititi žene.

Izvor: Agencije