Timmermans: Bez članstva u EU mogući konflikti na zapadnom Balkanu

Frans Timmermans
Frans Timmermans je pohvalio napore Srbije, Makedonije i Albanije da postanu članice (EPA)

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u utorak je o budućem razvoju Europske unije i perspektivi širenja Unije za države zapadnog Balkana govorio zastupnicima u slovenskom parlamentu, naglasivši među ostalim da u EU-u granice među državama ostaju, ali da nisu od životnog značenja.

Govoreći članovima parlamentarnog odbora za europska pitanja i odgovarajući na njihova pitanja, Timmermans je kazao da novog širenja Europske unije prije 2018. godine neće biti, ali da je jedino rješenje za države zapadnog Balkana, gdje su granice u povijesti često bile problem, to da one postanu članice i uključe se u Europsku uniju.

Pri tome je pohvalio napore u tom smjeru koje poduzimaju vlade u Srbiji, Makedoniji i Albaniji.

Granice za članice nisu ‘od životne važnosti’

Ako te zemlje ne bi postale dio Europske unije, granice bi za njih postale “pitanje preživljavanja”, odnosno opstanka i zato bi među njima nastali konflikti, kazao je Timmermans, kako prenosi Hina.

Pritom je istaknuo važnost europske perspektive za zemlje u regiji koje napreduju prema EU-u i ispunjavaju  potrebne kriterije za članstvo.

Granice među državama članicama u Europskoj uniji ostaju i dalje, ali one više za njih nisu “od životne važnosti”, kazao je, potičući europsku perspektivu zemalja u regiji radi stabilnosti i sigurnosti država u okruženju, ali i same Europske unije.

Govoreći o mjerama kontrole unutarnjih granica u Schengenskom prostoru, on je najavio da se privremeno odobravanje graničnih kontrola idućih mjeseci više neće automatski produžavati u slučaju da ne bude terorističkih prijetnji i migracijske krize.

Rasprava o budućnosti integracije tek počinje

Istaknuo je da u Europskoj uniji tek započinje rasprava o budućnosti integracije, o čemu je u prvoj polovici godine predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker iznio više scenarija, a zauzeo se i za bolje kriterije usmjeravanja europskih strukturnih i kohezijskih sredstava te jaču koordinaciju članica EU-a kad je riječ o obrani.

Boljim planiranjem i koordinacijom obrambenih politika moglo bi se mnogo učiniti na planu zajedničke obrambene politike, a da pri tome proračunska sredstva koja se izdvajaju za obranu u europskim državama ne bi trebalo znatnije povećati, kazao je Timmermans slovenskim zastupnicima.

Izvor: Agencije