Times: Kina planira masovno premještanje ujgurskih muslimana

Times piše kako su Ujguri muslimani prisiljeni proći kroz program deradikalizacije i odricanja od svoje vjere (Getty Images)

Obustava prodaje voznih karata na krajnjem zapadu Kine potakla je špekulacije o tome da je Vlada preuzela željeznice kako bi premjestila veliki broj muslimana Ujgura koji su uhićeni u sklopu velikog antiterorističkog i preodgojnog plana u druge dijelove države.

Smatra se da je čak milion pripadnika muslimanske etničke skupine Ujgura zatočeno u centrima gdje su prisiljeni proći kroz program deradikalizacije i odricanja od svoje vjere, ističe britanski list The Times.

Dilxat Raxit, glasnogovornik Svjetskog kongresa Ujgura, grupe koja se bori za prava ove etničke skupine sa sjedištem u Njemačkoj, izjavio je da Peking želi preseliti zatvorenike kako bi mogao uvjerljivo demantirati postojanje zatočeničkih logora u regiji.

“Kina planira premjestiti zatvorenike za koje se zna da su u preodgojnim centrima tajno ih premještajući ma mjesta izvan Xinjianga“, izjavio je on za The Times.

Željeznički sistem je potrebno prilagoditi tome zbog velikog broja zatočenika, rekao je.

Razmjena zatvorenika

Radiostanica Free Asia, koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, navodi da je policija u pokrajini Kona Sheher saopćila da vlasti planiraju masovno premještanje muslimana.

Ova radiostanica prenosi od anonimnog izvora da je „glavni razlog taj što svi zatvori u Xinjiangu postaju prenatrpani. Toliki broj ljudi se zatvara da su čak upleteni i članovi porodica zatvorskih čuvara“.

Izvor dodaje da su kineske vlasti „razmjenjivale“ zatvorenike kako bi se izbjegao bilo kakav sukob interesa sa stražarima koji imaju veze sa zatvorenicima.

“Zatočenici i zatvorski radnici ne mogu biti rođaci, prijatelji ili saradnici, pa zbog toga šalju zatvorenike vani“, rekao je izvor.

Kaže da su hiljade muslimanskih zatvorenika iz sjeverozapadne provincije Ili prebačene u sjevernu provinciju Altay, a one iz Altaya su prebacili u sjeveroistočnu provinciju Changji, a zatvorenike iz Changjia u susjednu provinciju Gansu.

Izvor: Agencije