Time proglasio Trumpa osobom godine

Donald Trump, Time, Magazin
Trump: Biti na naslovnici Timea kao osoba godine je izuzetna čast (Reuters)

U godini neizvjesnih predsjedničkih izbora u SAD-u, magazin Time proglasio je novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa za osobu 2016. godine. 

“Biti na naslovnici Timea kao osoba godine je izuzetna čast”, rekao je Trump, javlja Anadolija.

U konkurenciji bili Clinton, Putin, Erdogan…

Urednici ovog magazina svake godine izaberu osobu ili osobe za koje vjeruju da su imale golem utjecaj tijekom protekle godine – bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. 

“Dakle, kakva je ovo godina: Bolja ili gora? Izazov za Donalda Trumpa je koliko se zemlja ne slaže oko odgovora”, napisala je glavna i odgovorna urednica Timea Nancy Gibbs, koja je kazala da je Hillary Clinton bila druga finalistkinja.

Trumpovi konkurenti u užem krugu za izbor bili su njegova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima Hillary Clinton i ruski predsjednik Vladimir Putin, između 11 političara, naučnika, biznismena, javnih osoba i zvijezda show businessa.

Među kandidatima su bili i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, premijer Indije Narendra Modi i bivši lider UKIP-a Nigel Farage, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Time ‘osobu godine’ proglašava od 1927. U početku se birao ‘Čovjek godine’, a među osobama koje su bile proglašene nalaze se i Adolf Hitler i Mahatma Gandhi.

Prošle godine ovu titulu ponijela je njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Izvor: Agencije