Oglasi

Time proglasio papu Franju osobom godine

Ove se godine poklopilo da su i čitatelji Timea također izabrali papu Franju za osobu godine.
Franju zovu "narodni papa"EPA

Magazin Time proglasio je Papu Franju osobom 2013. godine, a u obrazloženju su naveli kako je poglavar Rimokatoličke crkve „narodni papa“ zbog toga što je, kako su naveli, zadobio simpatije i kršćana, i Židova, i muslimana.

Tijekom samo devet mjeseci, otkako je ustoličen, papa Franjo se našao u središtu pozornosti zbog svojih stavova o bogatima i siromašnima, poštenju i pravednosti, transparentnosti, suvremenom čovjeku i životu, globalizaciji, ulozi žena u društvu, braku i svakodnevnim kušnjama.

Papa je, navode u Timeu, pokazao kako prakticirati poniznost na najuzvišenijem prijestolju na zemlji.

„Ono što ovog Papu čini toliko važnim jest brzina kojom je srca milijuna koji su digli ruke od Crkve“, obrazložio je Time.

Titulu osobe godine, koja ima velik odjek u svijetu, dodjeljuje uredništvo Timea neovisno o anketama popularnosti, a bira se osoba koja je imala najviše utjecaja na događaje u svijetu, dobre ili loše, u tekućoj godini.

I čitatelji odlučili isto

Ove se godine poklopilo da su i čitatelji Timea također izabrali papu Franju za osobu godine.

Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi kazao je u priopćenju da „Svetog Oca ne zanimaju nagrade i slava, ali ako izbor za osobu godine pomogne u širenju Evanđelja, poruke Božje ljubavi za svakoga, sigurno će biti sretan“.

Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran je za papu u ožujku nakon iznenadnog odreknuća Benedikta XVI.

Kao skroman i ponizan poglavar, koji poziva Crkvu da manje vodi računa o svojoj hijerarhiji, a više o potrebitima, koji propituje ckrvene interpretacije homoseksualizma i kapitalizma, u rekordnom je roku promijenio javnu sliku papinstva.

Drugo mjesto na Timeovom popisu zauzeo je bivši ugovorni zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden koji je razotkrio američki sustav nadzora protoka informacija, a treća je aktivistica za prava homoseksualaca Edith Windsor koja je na američkom Vrhovnom sudu srušila savezni Zakon o zaštiti braka.

Osoba godine 2012. po izboru Timea bio je Barack Obama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.