Time: Može li S. Arabija popraviti imidž svog prijestolonasljednika?

Saudijski princ može, između ostalog, 'olakšati političku i ekonomsku blokadu Katara' i popraviti odnose s Turskom (Reuters)

Američki magazin Time kaže da bi Saudijci mogli utjecati na globalne cijene nafte smanjenjem proizvodnje kako bi pomogli krunisanom princu Mohamedu bin Salmanu da popravi štetu koja je nanesena njegovom imidžu.  

Međutim, Time dodaje, u članku kojeg je napisao urednik ovog magazina Ian Bremmer, da Saudijski rezovi dolaze više kao odraz zabrinutosti među saudijskim vladarima, nego brige za budućnost svjetskog tržišta nafte, navodi se u tekstu.   

Smanjivanje proizvodnje, konkretno, otkriva strahove koji muče kraljevinu da bi atentat na saudijskog novinara Jamala Khashoggija mogao nastaviti ‘trovati’ stavove stranih investitora o kraljevini i njenom vodstvu, ističe magazin.   

Kako se pojavljuje sve više informacija o tome koliko je princ Mohamed bin Salman bio upućen u slučaj ubistva Khashoggija, tako rastu i rizici za finansiranje Vizije 2030 o ekonomskoj reformi i diverzifikaciji izvora saudijske ekonomije koja je ključna za saudijsku modernizaciju, dodaje Time.  

Zatim, manja ulaganja u Saudijsku Arabiju potvrdit će njenu potrebu za većim prihodom od nafte, navodi autor teksta Ian Bremmer.

Imidž i šteta

Autor teksta spominje četiri koraka koja bi krunisani princ mogao poduzeti kako bi se međunarodnoj zajednici predstavio kao strana koja se ponaša odgovornije. Ti koraci su: potreba da jasno pokaže svoju predanost modernizaciji saudijskog društva i da nastoji postići primirje u ratu u Jemenu.   

Pored toga, saudijski princ može ”olakšati političku i ekonomsku blokadu Katara” i popraviti odnose s Turskom. 

U istom tom kontekstu, magazin ističe da su Saudijci do sada možda vjerovali da izgradnja čvrste veze s predsjednikom Donaldom Trumpom, nakon godina ledenih odnosa s njegovim prethodnikom Barackom Obamom, pruža mogućnost mladom prijestolonasljedniku da vodi agresivnu vanjsku politiku u skladu sa svojom žestokom kampanjom uspinjanja na kraljevsko prijestolje.  

Međutim, ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu i ‘nespretan’ pokušaj prikrivanja, promijenili su sve ove napore.   

Komentirajući nedavno saopćenje Saudijske Arabije o namjeri da smanji proizvodnju nafte za oko pola miliona barela dnevno u decembru, Time navodi da ovakav potez dokazuje da Saudijska Arabija priznaje svoju ‘ranjivosti’.

Međutim, Bremmer, stručnjak za vanjsku politiku, globalne rizike i zemlje u tranziciji, smatra da sudijsko smanjivanje proizvodnje nafte predstavlja ”dobrodošao razvoj dešavanja” u korist stabilnosti Bliskog istoka, regije koju oblikuje suparništvo između Saudijske Arabije, Turske i Irana. Smatra da se dobrim vijestima treba smatrati sve ono što će sljedećeg saudijskog kralja učiniti manje agresivnim i dosta opreznijim.

Izvor: Al Jazeera i agencije