Oglasi

Tim WHO-a za istragu o porijeklu pandemije završio misiju u Kini

‘Projektne zadatke’ osmislili su WHO i Kina, ali nije precizirano kakvi su zadaci u pitanju.
Međunarodni tim će biti poslat u kineski grad WuhanEPA-Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je tim koji istražuje porijeklo pandemije korona virusa završio misiju u Kini i poručila da se ta agencija UN-a priprema da rasporedi veću grupu stručnjaka u oblast u kojoj se sumnja da se pojavila pandemija.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je jučer u Ženevi da će međunarodni tim biti poslan u kineski grad Wuhan, u kojem se vjeruje da je pandemija izbila krajem prošle godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

On je dodao da su "projektne zadatke" osmislili WHO i Kina, ali nije precizirao kakvi su zadaci u pitanju.

Veliki izazov

Izvršni direktor WHO-a za vanredne situacije Michael Ryan ukazao je da postoje "praznine u epidemiološkom pejzažu" i poručio da će se izvršiti procjena odgovarajućih studija i prikupljenih podataka.

Ryan je rekao da pravi izazov predstavlja odlazak u prva žarišta kako bi se onda "sistematskim traženjem prvog signala" pronašao put do trenutka kada je pređena barijera između životinja i ljudi.

"Jednom kada razumijete gdje je barijera probijena, onda prelazite na studije na sistematičniji način sa životinjske strane", rekao je Ryan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.