Tim NATO-a u Crnoj Gori zbog prijetnje od ruskih hibridnih napada

Haker, Cyber napad, Računalo, Tastatura
Izvještaj ukazuje na seriju propusta pripisanih davanju prioriteta izgradnji alata za hakiranjem nad njihovim osiguravanjem (Reuters)

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, maršal Stuart Peach, izjavio je da se Savez direktno suočava s nastojanjima ruskih hibridnih napada, zbog čega su odlučili u Crnu Goru uputiti tim za borbu protiv hibridnih prijetnji.

Na sjednici Vojnog odbora NATO-a, koja je u četvrtak završena u Briselu, rekao je da je Savez, želeći se suprotstaviti takvim ruskim akcijama, angažirao prvi NATO-ov protivhibridni tim u Crnoj Gori, piše podgorička Pobjeda.

“Prvi protivhibridni tim NATO-a za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru s ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova”, rekao je Peach.

Kazao je da troškovi za obranu nastavljaju rasti, prenosi Tanjug.

Milley: Rusija želi podijeliti NATO

“Podaci NATO-a pokazuju rast za 4,6 posto u 2019. godini. To je peta godina takvog rasta zaredom. Do kraja ove godine saveznici će uložiti više od 130 milijardi dolara”, rekao je Peach, dodajući da očekuju da će do 2024. taj iznos biti 400 milijardi dolara.

Američki general Mark Milley, najviši vojni oficir u zemlji i glavni vojni savjetnik predsjednika, ministra odbrane i Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, ocijenio je na istoj sjednici da je “već duže vrijeme očito da Rusija želi podijeliti NATO i učiniti ga slabijim, ako ne i uništiti”.

“To bi im išlo u korist. Na štetu je Evrope i Sjedinjenih Američkih Država ako bi se NATO samo srušio i raspao”, rekao je Milley, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane nedavno su kazali da je u Crnoj Gori od 21. do 27. novembra prošle godine boravio prvi protivhibridni tim NATO-a za podršku, a predstojeći parlamentarni izbori, kažu, glavni su razlog za angažiranje NATO tima.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović tvrdi da su u orkestriranoj kampanji koja se vodi protiv Crne Gore prepoznati brojni elementi hibridnog ratovanja.

Darmanović: Visok stepen razumijevanja

Uz podsjećanje na događanja tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016, odnosno da je tada pokušan državni udar na zvanične crnogorske vlasti, to je rekao na sastanku s ambasadorima zemalja članica Evropske unije i NATO-a u petak u Podgorici.

“Crna Gora je svjesna ovih hibridnih prijetnji i, kao članica NATO-a, dužna je da im se suprotstavi”, kazao je Darmanović, koji je pozvao na saradnju s Evropskom unijom i NATO-om u cilju jačanja otpornosti na izazove koji dolaze od trećih aktera.

To je iznio informirajući diplomatski kor o događanjima koja su uslijedila u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, prenosi Tanjug.

Kako su prenijeli crnogorski mediji, Darmanović je pritom konstatirao visok stepen razumijevanja među saveznicima i partnerima za aktuelnu situaciju, kao i za crnogorsku vanjsku politiku u cjelini.

Izvor: Agencije