Oglasi

Tim Knowlead iz BiH putuje na finale u SAD

Društvena mreža za učenje pobjednik je regionalnog Imagine Cupa, a u Seattleu će se boriti za nagradu od 100.000 dolara.
Tim Knowlead dobit će 25.000 dolara u Azure-kreditimaUstupljeno Al Jazeeri

Projekt Knowlead iz Bosne i Hercegovine pobjednik je regionalnog takmičenja Imagine Cup, održanog na Leap Summitu u Zagrebu i plasirao se na svjetsko finale u SAD-u.

Knowlead će se u Seattleu u julu takmičiti sa brojnim studentskim timovima iz raznih zemalja svijeta za glavnu nagradu od 100.000 američkih dolara.

Radi se o najvećem i najstarijem studentskom takmičenju kompanije Microsoft, koje ove godine slavi 15 godina postojanja. U zagrebačkom Studentskom centru u regionalnom finalu učestvovalo je šest timova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Bugarske, koji su se takmičili u razvijanju aplikacija, računarskih igara te rješenja problema u društvu.

Online platformu za razmjenu znanja pokrenuli su studenti sarajevskog Burch univerziteta Ekrem Nurović, Haris Botić, Amer Zavlan i Ejub Hadžić, s kojim su prošle godine pobijedio na Start up takmičenju tog univerziteta i osvojio nagradu od 40.000 KM (20.000 eura).

"Studenti iz Bosne i Hercegovine imaju tradiciju dobrih rezultata na ovom prestižnom takmičenju te smo sigurni da će i tim Knowlead iskoristiti priliku koja im se pruža na finalu u Seattlu pri susretu s liderima iz IT-industrije", izjavio je za portal Netokraciju Omar Krivošija, direktor Microsofta BiH.

I timu studenata iz Sarajeva posebno će značiti mentorstvo Microsoftovog tima, rekao je za Al Jazeeru član tima Ekrem Nurović.

"Izuzetno nam je drago da smo Bosni donijeli prvo mjesto, biti ambasador svoje domovine velika je čast. 25.000 dolara koje smo dobili u virtualnoj valuti iskoristit ćemo tako što ćemo popraviti uslugu, što će nam pomoći da budemo konkurenti velikim kompanijama", istakao je on.

[Ustupljeno Al Jazeeri]

Razmjena znanja

Projekt, koji je rađen pod mentorstvom prof. Malcolma Dueroda, nalazi se pred lansiranjem beta-verzije 2.

Autori projekta vjeruju da će tom verzijom korisnicima ponuditi mnogo više mogućnosti u poređenju s onima koje su im bile dostupne koristeći beta-verziju 1.

"Vjerujemo da će to znatno utjecati na povećanje broja korisnika naše mreže, a koja do sada broji 700 aktivnih korisnika. Kako je naša mreža prvenstveno namijenjena učenicima i studentima, veliki broj korisnika mreže pripada ovoj kategoriji, ali dosta je i onih nešto starijih koji traže znanje i žele razmijeniti iskustva sa drugima iz različitih životnih oblasti", ističe Nurović.

Uz mjesto u finalu, bh. tim Knowlead dobit će i 25.000 dolara u Azure-kreditima, pomoću kojih će projekt pripremiti za daljnja takmičenja i nove korisnike uz mentorstvo Microsoftovih stručnjaka.

U finale u Seattleu plasiralo se šest timova iz srednje i istočne Evrope, a glavnu nagradu od 100.000 dolara pobjednički tim moći će uložiti u razvoj projekta.

Nurović je rekao da njegov tim želi regiji Balkana prvi put u historiji ovog takmičenja donijeti prvo mjesto.

Beta-verzija projekta pokrenuta je 20. februara na svečanosti u hotelu "Radon plaza" u Sarajevu. Stranica je dostupna na linku knowlead.co.

Tim Knowlead na festivalu "Webit Europe 2017", održanom u aprilu u Sofiji, plasirao se među 30 najperspektivnijih kompanija Evrope.

Izvor: Al Jazeera i agencije