Tim Cook: Lažne vijesti ubijaju ljudske umove

Tim Cook, Apple
Tim Cook poziva na kampanju kako bi se educirala javnost o prijetnji koju predstavljaju fabricirane 'on line' priče (AP)

Šef Applea Tim Cook pozvao je vlade diljem svijeta da pokrenu kampanju za informiranje javnosti u borbi protiv “pošasti lažnih vijesti”, koja, kako je rekao, ubija ljudske umove.

On je u intervjuu za Daily Telegraf ocijenio da su porast u broju lažnih vijesti izazvala “beskrupulozna poduzeća, odlučna da privuku ‘on line’ čitatelje pod svaku cijenu”.

“Prolazimo ovdje kroz vremenski period u kojem, nažalost, pojedine osobe koje pobjeđuju su one koje provode svoje vrijeme pokušavajući dobiti najviše ‘klikova’, a ne da govore najviše istine. To, na neki način, ubija ljudske umove”, smatra Cook, kako prenosi Tanjug.

Potrebna ‘masovna kampanja’

Epidemija lažnih vijesti, naglasio je, predstavlja “veliki problem u velikom dijelu sveta” i zahtijeva djelovanje vlada i tehnoloških kompanija.

Cook je pozvao na pokretanje kampanje, sličnoj kampanjama koje su promijenile stavove o životnoj sredini, kako bi se, kako je naveo, educirala javnost o prijetnji koju predstavljaju fabricirane ‘on line’ priče.

“Mora biti ukorijenjena u školama, mora biti ukorijenjena u javnosti. Mora biti masovna kampanja”, poručio je Cook.

Izvor: Agencije