Tillerson za dijalog Bagdada i iračkih Kurda

Tillerson: 'Imamo prijatelje i u Bagdadu i u Erbilu i potičemo obje strane da počnu dijalog' (AP)

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je Vladu Iraka i kurdistansku regiju da dijalogom razriješe sukob u vezi s kurdskim samoodređenjem i spornim područjima, prenose agencije.

Tillerson je taj poziv iznio na početku sastanka u Bagdadu s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, koji je branio ulogu iračkih paravojnih snaga koje podržava Iran.

“Zabrinuti smo i malo tužni”, rekao je Tillerson u početnim primjedbama.

“Imamo prijatelje i u Bagdadu i u Erbilu i potičemo obje strane da počnu dijalog.”

Američka administracija također je pozvala iračku i kurdsku stranu da izbjegnu daljnju eskalaciju nakon što je Abadi poslije referenduma o samoodređenju Kurdistana naredio vojsci da od kurdskih boraca preuzme grad Kirkuk, okružen velikim naftnim poljima.

Kirkuk su osvojile snage Vlade Iraka u ponedjeljak kada su zauzele i sjedište Vlade te autonomne pokrajine i istakle iračku zastavu, što je dosad najsnažniji odgovor Bagdada na referendum kojim su se 25. septembra irački Kurdi izjasnili za nezavisnost.

Nepriznati referendum

Bagdad se protivi potpunoj nezavisnosti Kurda, koji su autonomiju stekli nakon 2003, kad je pala vlada iračkog predsjednika Saddama Husseina.

Kurdi čine trećinu stanovnika Kirkuka, jednog od etnički i vjerski najšarolikijih gradova u Iraku, i smatraju ga svojim glavnim gradom te tvrde da je bio očišćen od Kurda i svjesno naseljavan Arapima u vrijeme Saddama Husseina, koji je tako stavio pod kontrolu izvore nafte.

Rezultate kurdskog referenduma ne priznaju ni Sjedinjene Američke Države ni druge sile u regiji, koje strahuju da bi referendum mogao potaći sukobe u regiji.

Washington je pozvao na mir između Bagdada i Kurda. Ovo bi mogao biti novi razdor u 14 godina dugom građanskom ratu u Iraku, a kurdsko pitanje moglo bi u sukob uvući i regionalne sile, kao što su Turska i Iran, koje na svom prostoru imaju velike kurdske zajednice.

Izvor: Agencije