Tillerson UN-u: Djelovati prije Pjongjanga

Ukoliko se ne djeluje sada protiv najvećih sigurnosnih prijetnji, svijetu prijete „katastrofalne posljedice“, poručio je američki državni sekretar Rex Tillerson Vijeću sigurnosti UN-a, dodavši kako ovo globalno tijelo mora djelovati „prije nego što djeluje Sjeverna Koreja“.

On je pozvao UN da nametne sankcije, te suspendira ili ograniči diplomatske odnose sa Pjongjangom.

Tillerson je rekao da neće oklijevati u izricanju sankcija trećim stranama koje imaju odnose sa Sjevernom Korejom jer za ovu državu „poslovanje kao uvijek nije više opcija“.

„Sve opcije odgovora na buduće provokacije Sjeverne Koreje moraju ostati na stolu. Sjeverna Koreja godinama diktira uvjete svog opasnog kursa djelovanja i vrijeme je da mi preuzmemo kontrolu nad situacijom“, istakao je on.

Tillerson je ranije rekao kako se očekuje veći pritisak na Kinu kako bi obuzdala svog saveznika – Pjongjang.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi danas je u Vijeću sigurnosti UN-a pozvao Sjevernu Koreju da prekine svoje nuklearne i raketne aktivnosti i upozorio sve strane kako „upotreba sile ne rješava razlike i kako će samo voditi ka većim katastrofama“.

On je, također, pozvao SAD i Južnu Koreju da se uzdrže od vojnih vježbi, prenosi AFP. 

AFP podsjeća kako se Washington zalaže za oštrije sankcije UN-a Sjevernoj Koreji, ali želi i da Kina preuzme vodstvo u diplomatskim naporima za rješavanje krize koristeći svoj utjecaj na Pjongjang.

Teško do diplomatskog rješenja

Američki predsjednik Donald Trump rekao je za agenciju Reuters kako se on prije zalaže za diplomatsko rješenje, ali je priznao kako je to veoma teško.

„Razgovarat ćemo koji su koraci neophodni da se poveća pritisak na Pjongjang da preispita svoj trenutni stav“, rekao je sinoć Tillerson u intervjuu za Fox News.

On je dodao kako će se testirati volja Kine da pomogne SAD-u u rješavanju „te ozbiljne prijetnje“, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, Kina je prenijela SAD-u kako je upozorila Pjongjang da će uvesti toj zemlji „vlastite kaznene mjere“ ukoliko Sjeverna Koreje ponovo izvede nuklearnu probu.

Tillerson je za Nacionalni javni radio rekao kako SAD ne isključuje direktan razgovor sa Sjevernom Korejom, ali je istakao kako bi to zahtijevalo garancije da je Pjongjang spreman odustati od nuklearnih i raketnih programa.

Iako nije predviđeno usvajanje ikakvih rezolucija tokom sastanka UN-a, on će omogućiti SAD-u i njegovim saveznicima da izvrše pritisak na Kinu da upotrijebi svoj utjecaj u obuzdavanju Pjongjanga, navode agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije