Oglasi

Tillerson u Bejrutu o granicama Izraela i Libana

Posjetu Tillersona Bejrutu obilježio je manji diplomatski skandal jer je domaćin Gebran Bassil zakasnio na sastanak.
Seriju sastanaka u Bejrutu Tillerson je počeo s predsjednikom Michelom AounomEPA

Američki državni tajnik Rex Tillerson stigao je u Bejrut na razgovore s libanonskim čelnicima u jeku tenzija između Libanona i Izraela zbog morskih i kopnenih granica.

Vladin izvor rekao je za dpa da će libanonski dužnosnici razgovarati s Tillersonom o izraelskoj izgradnji spornog zida pored libanonske južne granice.

Libanonski predsjednik Michel Aoun sastao se s Tillersonom nakon njegova dolaska, a vodeći američki diplomat održat će razgovore i s parlamentarnim čelnikom Nabihom Berrijem i premijerom Saadom al-Haririjem kasnije tijekom dana.

Mali diplomatski incident nastao je kad se Tillerson trebao sastati s ministrom vanjskih poslova Gebranom Bassilom, koga je morao čekati nekoliko minuta dok se pojavio.

Televizijske snimke i fotografije prikazale su Tillersona kako sjedi u prostoriji pored praznog stolca. Tek kasnije uslijedio je ulazak Bassila i njihovo rukovanje.

Tillerson je nekoliko minuta sjedio sam, no domaćini su rekli kako je došao ranijeEPA

Libanonski protokol zanijekao je potom bilo kakvo iskakanje iz diplomatskog protokola. Tillerson je, kažu, došao nekoliko minuta ranije nego je bilo predviđeno, a sastanak je počeo na vrijeme.

Kritike Hezbollahu

Proteklih tjedana porasle su napetosti između Libanona i Izraela u vezi s plinom bogatim podmorjem u graničnom području.

Prije puta u Libanon Tillerson je kritizirao libanonski pokret Hezbolah povezan s Iranom, koji je partner libanonske koalicijske vlade.

"Znamo da je libanonski Hezbolah pod utjecajem Irana. Smatramo da taj utjecaj neće pomoći Libanonu, u dugoročnom smislu", rekao je Tillerson tokom posjeta Jordanu.

Washington smatra Hezbolah terorističkom organizacijom. Hezbolah je blizak saveznik Aounova Slobodnog patriotskog pokreta.

Za posjeta Jordanu Tillerson je poručio i da će pregovorima biti donesena konačna odluka o Jeruzalemu. Ipak, ponovio je raniji stav po kojem su Sjedinjene Američke Države priznale Jeruzalem za glavni grad Izraela.

"Kao što je Jeruzalem priznao za glavni grad Izraela, SAD isto tako s odobravanjem prihvaća i stav Jordana o potrebi zaštite svetih mjesta", rekao je Tillerson.

Turska kao važan partner

Dotaknuo se i odnosa njegove zemlje s Turskom, napominjući da je ta zemlja i dalje važan saveznik SAD-a u okviru NATO-a.

"Turska je i dalje za nas važan partner u regiji. Trebamo pronaći put kako bismo nastavili suradnju u istom smjeru. Mogu reći da smo privrženi istim ciljevima u vezi sa Sirijom", kazao je američki državni tajnik.

Tillersonov posjet Libanonu u okviru je njegova putovanja u kojemu je obišao Egipat, Kuvajt i Jordan.

Turska je posljednja postaja njegova puta, a ondje bi trebao stići kasnije u četvrtak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.