Tillerson traži ubrzanje pristupa Crne Gore NATO-u

Rex Tillerson, SAD, Državni tajnik
Rex Tillerson kaže da je ratifikacija snažan interes Sjedinjenih Država (EPA)

Američki državni tajnik Rex Tillerson zatražio je od čelnika Senata da ubrzaju postupak ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u jer je to, ustvrdio je, snažni interes Sjedinjenih Država.

Tillerson u pismu, koje je uputio Senatu 7. ožujka, navodi da će članstvo Crne Gore u NATO-u pridonijeti boljoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, sigurnosti i stabilnosti među susjedima.

“Sudjelovanje Crne Gore u svibnju na summitu NATO-a kao punopravne članice, a ne kao promatrača, poslat će snažan signal transatlantskog jedinstva”, dodao je Tillerson, kako prenosi Hina.

Širenju NATO-a protivi se Moskva, pa je odgađanje SAD-a da odobri pristupanje Crne Gore potaknulo pitanja o tome da li će se Trumpova administracija i njegova Republikanska stranka usprotiviti Rusiji, unatoč Trumpovoj želji za boljim odnosima, piše Reuters.

Crna Gora se nada da će dobiti potrebnu suglasnost svih 28 članica i postati punopravni član NATO-a na summitu u svibnju.

Izglasavanje zaustavilo nekoliko senatora

Do početka ožujka, članstvo su odobrile 24 članice koje pristupanje Crne Gore vide kao način da se ograniči ruski utjecaj na Balkanu.

U svom pismu vođi republikanske većine u Senatu, Tillerson je naveo kako bi bilo “neizmjerno korisno” da se postupak ratifikacije dovrši do summita NATO-a na kojemu će sudjelovati i predsjednik Trump.

Članstvo Crne Gore u NATO već je odobrio senatski Odbor za vanjsku politiku, no brzo izglasavanje u Senatu zaustavilo je nekoliko senatora.

Crnogorski mediji u utorak su prenijeli priopćenje Ministarstva vanjskih poslova u kojem stoji da je u Senatu Kraljevine Nizozemske ratificiran Protokol o članstvu Crne Gore u NATO, čime je parlamentarna procedura u Nizozemskoj okončana.

Izvor: Agencije