Tillerson: Prekinuti prijeteće ponašanje Pjongjanga

Sjevernokorejski ambasador pri UN-u Ja Song-nam slušao je Tillersonov govor zatvorenih očiju (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da se mora trajno prekinuti prijeteće ponašanje Sjeverne Koreje prije nego što dođe do razgovora između Washingtona i Pjongjanga.

“Osim toga, ne postoje preduvjeti za razgovore niti ćemo mi prihvatiti preduvjete Sjeverne Koreje ili drugih”, rekao je Tillerson u UN-u, prenosi Reuters.

Istovremeno, on je zatražio od Rusije i Kine da povećaju pritisak na Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije UN-a.

Tillerson je naglasio da želi zadržati otvorene linije komunikacije, ali nije prihvatio nedavnu ponudu Sjeverne Koreje za dijalog bez preduvjeta.

Zadovoljstvo Rusije

Nakon ponude poslane u utorak američka administracija zagarantovala je da nema promjena u američkoj politici prema Sjevernoj Koreji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio je izjavu američkog državnog sekretara i izrazio zadovoljstvo promjenom tona, za koju kaže da je dobar znak. Na inicijativu američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruski i američki predsjednik razgovarali su u četvrtak o Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski ambasador pri UN-u Ja Song-nam prisustvovao je sastanku Vijeća sigurnosti i slušao Tillersonov govor zatvorenih očiju, prenosi Hina.

“Ne pokušavamo pokrenuti i ne želimo rat sa Sjevernom Korejom”, dodao je Rex Tillerson. “Sjedinjene Države upotrijebit će sve potrebne mjere za odbranu od sjevernokorejske agresije”, upozorio je državni sekretar i dodao da se nada da do toga neće doći.

Izvor: Agencije